Lina Rafn-sagen: Musikere går til skatteministeren

Tommelfingeren nedad – sådan var Højesterets afgørelse i sidste uge i Lina Rafn og Dansk Musiker Forbunds sag om fradrag for scenetøj og sminke i forbindelse med kunstnerisk virksomhed.

Lina Rafn fik nej fra højesteret til at trække scenetøjet fra i skat. Foto: Jepsen.

– Dette er en fælles sag. Det er brandærgerligt, at den restriktive linje over for kunstnerne fastholdes i den netop afsagte dom i Lina Rafn-sagen. Det er reelle udgifter, som kunstnerne har, siger Lena Brostrøm Dideriksen, formand i Dansk Artist Forbund.

At være kunstner er et legitimt job
“Vi vil nu henvende os til skatteministeren Troels Lund Poulsen (V)”, meddeler Dansk Musiker Forbunds (DMF) formand Anders Laursen.

Tidligere skatteminister, Kristian Jensen, (V) udtalte nemlig forud for højesteretssagen, at han var positivt indstillet over for at se på de problemer, som skattereglerne giver kunstnererhvervet. “Det skal gøres klart, at det at være kunstner er et legitimt job på linje med fx en skorstensfejer. Kunstnere skal have fradrag, det er vigtigt at slå fast,” sagde skatteministeren dengang.

– Vi må i fællesskab forsøge at overbevise ministeren om der må gøres noget ved kunstnernes fradragsmuligheder. Og at det er god borgerlig politik at bakke op om, at give de kunstneriske erhverv mulighed for at være selvhjulpne, siger Lena Brostrøm Dideriksen, Dansk Artist Forbund.

Skattevæsenets dystre forudindtagethed
Anders Laursen er stærkt utilfreds med at det for både skattevæsenet, og nu også domstolene, tydeligvis er svært at have tillid til, at kjoler, sminke og andet relevant udstyr i forbindelse med sceneoptræden ikke vil blive brugt privat.

– Det er et problem kunstnere ofte har, og her skinner det officielle danske skattevæsens holdning igennem: Det er nok lidt hobbypræget at være en stjerne og tjene til livets ophold ved at underholde andre. Kostumer til professionel optræden bruges nok også privat. Alt i alt en dyster forudindtagethed, vurderer Anders Laursen.

Endnu et tabt slag for kulturerhvervet
Denne dom er derfor, som DMF ser det, endnu et tabt slag for at bevare et kulturerhverv af en høj standard i Danmark. DMF varetog sagen med det håb, at man med rettens hjælp kunne få gjort op med de fordomme, der hersker hos skattemyndighederne om kunstnernes privatbrug af fx sceneudstyr. -Det er desværre ikke lykkedes, erkender Anders Laursen.

Nederlag for alle små erhvervsdrivende
– Her er jeg sikker på, at rigtig mange andre brancher kan nikke genkendende til situationen. Denne vilkårlighed i skønsudøvelsen har tidligere været kritiseret, uden det har ført nogen vegne, siger Anders Laursen, der bakkes op af Lina Rafn:

– Det er et stort nederlag for alle små erhvervsdrivende. Det beviser, at der kun er en vej, nemlig den politiske. Hvis vores regering påstår, at de bakker op om initiativer for vækst, så skal de sørge for, at sådan noget her ikke kan ske igen.

Vil diskutere bevisbyrde med minister
DMF henvender sig derfor nu til skatteministeren, for at diskutere spørgsmålene omkring dokumentation og bevisbyrde, ligesom man vil bede om svar på spørgsmålet: “Hvordan beviser en pianist, at hans klaver ikke benyttes i privat øjemed? Også spørgsmålet om grundlaget for de skønsmæssige afgørelser vil vi bringe op,” slutter Anders Laursen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Fiskeriforening tager afstand fra Greenpeaces overvågning
Next post Fiskeriformands båd var ikke i området