Tyve stjæler genbrugstøj for millioner

Tonsvis af second hand-tøj stjæles fra genbrugscontainere. Foto: Freelancefotografen.dk
Tonsvis af second hand-tøj stjæles fra genbrugscontainere. Foto: Freelancefotografen.dk

Hele landet: Tonsvis af second hand-tøj stjæles fra genbrugscontainere. Tyvene er ofte østeuropærere, siger Røde Kors og Frelsens Hær.

Når du smider dit gamle tøj ned i Røde Kors eller Frelsens Hærs genbrugscontainer, så kan du ikke være sikker på, at det bliver solgt til fordel for udsatte børn, hjemløse og fattige familier.

Mange hundrede ton brugte sko, jeans og frakker bliver nemlig hvert år stjålet direkte fra organisationernes over 2.000 genbrugscontainere.

– Det virker meget velorganiseret, og der er sket en klar stigning i tyverierne inden for de sidste par år, siger informationschef i Frelsens Hær, Lars Lydholm, til Nyhedsbureauet Newspaq.

I Dansk Røde Kors fortæller sektionschef Erik Hove, at de får stjålet 300-400 hundrede ton genbrugstøj om året, mens der indsamles omkring 5.000 ton.

Begge organisationer har en klar idé om, hvem der står bag de fleste tyverier.

– Der har været enkelte pågribelser under tyverierne, og der har det i alle tilfælde været østeuropæere. Så uden at anklage nogen, så kan man sige, at den typiske tyv er østeuropæer, siger Erik Hove fra Røde Kors.

Samme fornemmelse har man i Frelsens Hær.

– Vi tror, at det ofte er folk fra for eksempel Polen og Rumænien, som så sælger det videre i hjemlandene. Der er mange penge i genbrugstøj. Vi får også henvendelser fra borgere, der ser biler med udenlandske nummerplader, som om aftenen læsser genbrugssække fra vores containerne over i bilerne, siger Lars Lydholm.

Og tyvene nøjes ikke blot med at bryde låsene op – de er derimod meget kreative.

– Nogle hopper simpelthen ned i containerne. En gang var nogle af vores kolleger på vej for at tømme en container, men opdagede så en østeuropæisk indregistreret bil, der kørte hastigt derfra. Da de så åbnede containeren, sad der en mellemstor dreng, som tyvene altså ikke havde nået at få med, fortæller Erik Hove.

Hos politiet i Østjylland og på Fyn har man svært ved at gøre noget ved tyverierne.

– De skal jo ses af et vidne, før man kan dokumentere det, og så skal det anmeldes. Vi har også en formodning om, at nogle af dem kommer fra Østeuropa, ligesom vi ser grupper, der stjæler byggematerialer, siger politiassistent John Hansen fra Fyns Politi.

Samlet mister Frelsens Hær og Røde Kors over to millioner kroner hvert år på indtjeningen på det stjålne tøj.

– Alt vores overskud går jo til velgørenhed, så det er penge, der kunne være gået til ofrene i Pakistan, Haiti, ensomme børn og ældre herhjemme eller andre gode projekter, siger Erik Hove fra Røde Kors.

For en million kroner kan Røde Kors give 5.000 sultne børn mad i en måned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Regeringen straffer privatskolerne
Next post Nej til rødhåret sæd – ja til afrikansk