Vi stoler på hinanden som aldrig før

Danmarksrekord i tillid. Tre ud af fire danskere stoler på andre mennesker, hvilket især skyldes velfærdsstaten, vurderer professor.

“Du betaler bare senere”.

Tilliden blomstrer i Danmark.

Tre ud af fire danskere mener, at naboen, kollegaen eller personen foran i køen er til at stole på.

Det viser den seneste udgave af Den Danske Værdiundersøgelse, der udkommer til december, og som Nyhedsbureauet Newspaq har fået indsigt i.

I 1990 svarede 58 procent af danskerne, at andre mennesker var til at stole på. Dermed er tilliden til vores medmennesker steget med 30 procent over de sidste 20 år.

Hos kæden ‘Riccos Kaffebar’ med ti butikker i København og omegn er det helt normalt, at kunderne får lov at gå, hvis de ikke lige har pengene. De kommer altid tilbage og betaler senere.

– De unge siger fint nok, og regner næsten med det. Men de ældre er mere på vagt, og tror det er en joke, når jeg siger, at de bare betaler senere, siger Ricco indehaver af kaffekæden.

Ifølge professor ved Syddansk Universitet Gunnar Lind Haase Svendsen, hænger den fornemme podieplads sammen med stor tillid netop blandt unge danskere.

– Når de ældre generationer med lav tillid dør, og nye unge tillidsfulde generationer kommer til, så stiger danskernes generelle tillid til hinanden, siger han til Newspaq.

Ifølge Gunnar Lind Haase Svendsen er det velfærdsstaten og den tryghed som følger med, der har gjort de unge så tillidsfulde.

– De nyere generationer er født ind i velfærdsstaten, og tager det for givet, at de lever trygt fra vugge til grav. Mens de ældre generationer, som ikke er født ind i velfærdssamfundet, har haft et hårdere liv med større utryghed, fortæller han.

Den øgede tillid kommer til udtryk i dagligdagen, når vi trygt afleverer vores børn i vuggestuen eller sorgløst går på gaden. Men også for nylig i professorens egen dagligdag kom tilliden frem i lyset.

– Forleden skulle jeg købe et par briller, men da jeg kom ned i butikken, fandt jeg ud af, at jeg havde glemt min pung. De viste dog høj tillid, og sagde, at jeg bare kunne komme tilbage senere og betale for brillerne, siger Gunnar Lind Haase Svendsen, og understreger, at han hverken skulle vise ID eller lægge depositum.

Tilbage i kaffebaren er tilliden i top. Nogen gange er der gået helt op til tre måneder før folk kom tilbage og betalte. Men de kommer altid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Mary og Frederik skal have tvillinger
Next post Ung dansker overfaldet i Hebron: Jeg var skidebange