Fleksjobbere for syge til arbejde

Det er en myte, at der bliver lukreret på fleksjobordningen. Ni ud af ti fleksjobbere mener ikke selv, at de kan vende tilbage til ordinært arbejde, viser en undersøgelse blandt fagforbundet HK’s medlemmer.

95 procent af HK’s fleksjobbere siger, at de er ude af stand til at vende tilbage til almindelig beskæftigelse. Og 65 procent af dem ville forsøge at få førtidspension, hvis ikke de havde et fleksjob.

Det viser en ny undersøgelse, som HK’s Arbejdsliv og analyse-afdeling har foretaget blandt godt 900 af HK’s medlemmer i fleksjob.

I 6 ud af 10 tilfælde modtager arbejdsgiverne et tilskud på 2/3 af fleksjobbernes løn. Så højt et tilskud får de kun, hvis medarbejderne har mistet netop 2/3 af sin arbejdsevne.

– Undersøgelsen cementerer, at der er brug for ordningen, og at de mennesker, som bruger den, er for syge til at passe et almindeligt arbejde, siger næstformand i HK, Mette Kindberg, til Nyhedsmagasinet HK.

Stramninger på vej
Regeringen har bebudet stramninger, fordi udgifterne til fleksjob er steget betydeligt i de senere år. Staten vil alene i år skulle bruge omkring 11 milliarder kroner på mennesker, der arbejder på nedsat tid, samtidig med at de oppebærer fuld løn, fordi arbejdsgiveren får tilskud.

Seniorforsker på Anvendt Kommunalforskning, AKF, Dorte Caswell, der forsker i socialt arbejde, har tidligere kaldt ordningen ”alt for lækker”. Alligevel mener hun, at der er en god grund til, at udgifterne er steget så meget, som de er.

– Hvis vi ser på, hvilke andre muligheder der er for mennesker, som ikke er i stand til at passe et fuldtidsjob, er der i virkeligheden ikke så mange alternativer. De står ikke i kø, siger hun.

Samme kritik kommer fra HK. Her peger næstformand Mette Kindberg på, at den forebyggende indsats ikke er god nok.

– Regeringen har svigtet, når det gælder forebyggelse. Den tidlige sociale og beskæftigelsespolitiske indsats har intet fokus, og set i det lys er det lettere at forstå, hvorfor der er så stort pres på fleksjobordningen, siger hun.

Alternativ er førtidspension
Dorte Caswell mener, at der er mange gode grunde til at bibeholde fleksjobordningen.

– Ordningen er med til at skabe et rummeligt arbejdsmarked, sådan at dem, som ikke er i stand til at arbejde fuld tid, også kan være med. Det er vigtigt, for vi ved, at arbejde betyder meget. Også for menneskers sundhed. Forskningen viser, at arbejdsløse dør tidligere end dem i arbejde. Det at være i beskæftigelse er godt for de fleste, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post 3700 børn vil være med i ny familieserie fra DR
Next post Skød efter cyklist i Malmø