Koffein hjælper gangbesværede

En kvart million danskere med rygerben er så besværede, at de kun kan gå mellem 100 og 300 meter. Ny forskning af fysioterapeut og ph.d. Anne-Mette Momsen, Center for Folkesundhed (Region Midtjylland), viser imidlertid, at koffein i gennemsnit forlænger gåturen med 140 meter.

Claudicatio intermittens, ”vindueskigger-syge” eller rygerben er ikke blandt de folkesygdomme, der tiltrækker sig mest opmærksomhed eller for den sags skyld ressourcer i sundhedsvæsnet – tværtimod.

Derfor kan ufarlig og billig hjælp til selvhjælp have stor betydning for de ramte. Det er netop, hvad de kan få, hvis de læser oktoberudgaven af British Journal of Surgery 2010. Her har seniorforsker og ph.d. Anne-Mette Momsen, Center for Folkesundhed, netop offentliggjort en undersøgelse på 88 patienter, der fik placebo og koffein i tilfældig rækkefølge. Resultatet viser, at koffein svarende til to til tre kopper kaffe kan lette gåturen markant.

Koffein hjælper folk udenom blodpropperne
Rygning, sukkersyge og manglende motion er blandt de væsentligste årsager til åreforsnævringerne i benene. Det starter allerede i 50 års alderen, og ved pensionsalderen er mange typisk så besværede, at sofaen bliver det mest yndede opholdssted. Det er dog ikke uden risiko.

– Rygerben hindrer ikke kun folk i at gå til bussen, på indkøb og andre almindelige gøremål i hverdagen. I værste tilfælde fører sygdommen til blodprop eller amputation af benet, fortæller seniorforsker Anne-Mette Momsen, Center for Folkesundhed og fortsætter:

– Gangtræning ud over smertegrænsen kan sætte effektiv gang i en positiv spiral. Det forbedrer nemlig blodforsyningen til benene og forebygger derfor fx blodpropper. Det er i den sammenhæng, at koffein bliver et vigtigt stof. Ifølge mine undersøgelser kan en dosis koffein, der svarer til ca. to til tre kopper kaffe, nemlig forlænge gåturen for personer med rygerben med op mod 140 meter før de må holde en pause. Hermed bliver det både muligt at træne og gøre sine egne indkøb.

Koffein med spinateffekt
Koffeins positive effekt i forhold til placebo viser sig, ifølge undersøgelsen, også ved større udholdenhed og muskelstyrke.

– Koffein har været på dopinglisten pga. stoffet øger yngre atleters udholdenhed. Koffein er dog først nu testet på ældre patienter med rygerben, og de får også større udholdenhed i test med benpres. Faktisk bliver deres udholdenhed 21 % bedre, fortæller seniorforsker Anne-Mette Momsen og afslutter med et smil:

– Yngre atleter får derimod ikke mere styrke af koffein, mens folk med rygerben faktisk får over 10 % mere styrke i test med benpres. Og selvom det ikke har samme effekt som spinat på Skipper Skræk, så kan jeg med sindsro anbefale folk med rygerben, at de snupper et par kopper kaffe, før de tager den daglige halve times gåtur. Og husk så: Lad vær at snuppe en pause før det gør rigtigt ondt. Det hindrer blodpropperne.

Fakta

Hyppighed af symptomer (på rygerben)
– 20 % af alle danskere over 65 år har tegn på åreforsnævring
– 5 % af alle danskere over 50 år har rygerben

Årsager til rygerben
– Rygning
– Mangel på motion
– Sukkersyge
– Forhøjet blodtryk
– Forhøjet kolesterol

Kilde: centerforfolkesundhed.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post EuroPark: Vi er ikke enige
Next post Danmarks dyreste lejligheder