Leder: Lækkede dokumenter kan måske give større indblik

Whistleblower siden, WikiLeaks.org, har offentliggjort 391.832 hemmelig-stemplede dokumenter fra Krigen i Irak. Dokumenter, som ifølge WikiLeaks viser, at mere end 60% af de dræbte var civile.

Dokumenterne skal angiveligt også vise, at danske soldater var vidende om, at de udleverede fanger, som kunne blive udsat for tortur.

Hvad de mange dokumenter ellers indeholder af oplysninger vil tiden vise. For det er helt sikkert, at tusindvis af journalister over hele kloden vil sætte sig til at læse dokumenterne og skrive historier baseret på de lækkede dokumenter.

Vil ikke fortælle hvor dokumenterne kommer fra
WikiLeaks vil ikke fortælle hvor de har dokumenterne fra. Her til formiddag afholder WikiLeaks pressekonference i London – men her skal man heller ikke forvente, at få at vide hvem der har udleveret dokumenterne.

WikiLeaks lover nemlig sine kilder fuld anonymitet og hele organisationen og den måde den behandler informationer på, er udformet netop med det formål.

Allerede før offentliggørelsen har både FBI, Det amerikanske forsvar, udenrigsminister Hillary Clinton og Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen været ude og advare WikiLeaks mod at offentliggøre dokumenterne. Blandt andet fordi de mente, at offentliggørelsen ville give ‘fjenden’ nye kort på hånden – og en større viden om hvordan tropperne opererer.

Og når militæret og magthaverne vil holde noget hemmeligt, så kan man spørge sig selv, om de har noget at skjule. De næsten 400.000 hemmelig-stemplede dokumenter kan måske give et større indblik i den 2. Irak krig. Krigen, der satte Saddam Hussein fra magten og startede et kaos med død og ødelæggelse i Irak.

De kommende timer, dage og uger vil vise, om offentliggørelsen af de 391.832 dokumenter kan retfærdiggøres – eller om militæret og magthaverne havde ret og det var bedst om de aldrig blev offentliggjort.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Danske børn er intensive netbrugere på godt og ondt
Next post Forskere sætter dopamin på formel