Mary sætter fødegangen under pres

Flere fødestuer skal stå klar, selvom Riget overtager fødende fra Gentofte.

Rigshospitalet bliver ekstra presset til januar, når Gentoftes fødeafdeling lukker. Kronprinsesse Mary skal have flere stuer klar.

Der bliver alvorlig trængsel på fødegangen allerede inden Kronprinsesse Mary skal føde sine tvillinger i januar, og det vil gå ud over kapaciteten, erkender Rigshospitalet.

Kronprinsesse Mary skal føde sine tvillinger til januar. Det kræver flere fødestuer på den trængte fødeafdeling på Rigshospitalet, som skal stå helt klar til de kongelige fødsler.

Samtidig lukker Gentofte Sygehus sin fødeafdeling 1. januar, og afdelingens 600 årlige fødsler bliver fordelt ud til regionens andre fødeafdelinger uden ekstra bemanding.

De to forhold vil gå ud over kapaciteten på Rigshospitalets fødeafdeling i januar. Det erkender kommunikationsmedarbejder på hospitalet, Lisbet Westergaard:

– Ja, det gør det selvfølgelig også. Men der er jo et stort sted, hvor man hele tiden vurderer, ligesom andre virksomheder, at man så måske skal have ekstra på arbejde, og hvad der nu kan være. Logistikken er der styr på. Man arbejder jo med forskellige planer, så man kan omstille sig, siger hun.

Samtidigt oplyser hun, at der ikke er lavet ændringer i planerne, efter at Mary har annonceret sin fødsel.

– Det er det samme antal kvinder der føder, som planlagt, siger hun.

Da prinsesse Marie skulle nedkomme sidste år, lukkede Rigshospitalet ifølge Ekstra Bladet to hele familiestuer allerede 14 dage før terminen, så de stod klar.

Over halvdelen af alle tvillingefødsler finder sted mere end tre uger før terminen, så derfor må det forventes, at de ledige stuer skal stå klar til kronprinsessen endnu længere tid før termin. Det vil sige stuer, som derfor ikke vil kunne bruges til andre fødende kvinder i København i det tidsrum.

Ifølge Lisbeth Westergaard fra Rigshospitalet vil det samme ske igen.

– Som udgangspunkt skal hun bruge en fødestue plus mere, siger hun.

På det seneste har der været stor kritik af, at landets fødegange ikke har tid og plads til de fødende, som bliver sendt ud af fødegangen, umiddelbart efter den lille er kommet til verden.

Allerede inden lukningen af Gentoftes fødselsgang sker det, at Rigshospitalet må sende fødende kvinder videre til andre hospitaler, fordi alle stuer er fyldte. Det pres bliver ikke mindre, når Gentoftes 600 fødende nu må finde plads andre steder.

– De fødende skal parallelforskydes, det vil sige, man tager de fødende fra Gentofte og flytter dem til de andre hospitalers fødegange. De fire store afdelinger i hovedstaden kommer til at bære det hele, oplyser formand for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo.

Når kronprinsessen skal indlægges, skal sikkerheden også være i top, hvilket formentlig kræver en afspærring af et større areal omkring de kongelige.

– I det øjeblik kronprinsessen er indlagt på Rigshospitalet, vil det medføre, at der er forskellige sikkerhedskrav, og det honorerer man jo så. Det betyder, at du og jeg ikke bare kan gå ind og ud af døren og sige tillykke, oplyser Lisbeth Westergaard.

Allerede nu står et fødselshold på standby i tilfælde af, at kronprinsessen skal indlægges før tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Hunde brugt til vejsidebomber i Irak
Next post Små og mellemstore virksomheder skimter lys for enden af tunnelen