Nu må du køre over for rødt

Nu skal det være lovligt for cyklister at svinge til højre for rødt. Foto: Asif Akbar.

Landets storbyer har gang i kør-over-for-rødt-projekter. Allerede i år vil Århus’ tohjulede få lov til at dreje til højre trods rødt lys.

Nu skal det være slut med at holde i store cykel-klumper og vente umenneskelige tider på at komme igennem et lyskryds.

Både Odense, Århus og København har gang i projekter, hvor cyklister må gøre det, de normalt ikke må, nemlig køre over for rødt.

Allerede i år kan Århus’ tohjulede forvente at blive en del af kør-over-for-rødt-projekter.

– Det skal gøres muligt, at man som cyklist lovligt kan svinge til højre for rødt i signalregulerede kryds, forklarer Pablo Celis, civilingeniør og projektleder på Århus Cykelby i Århus Kommune.

Helt praktisk vil man dele en række cykelstier op i to spor: Et ligeud-spor og et højresvings-spor.

I ligeud-sporet skal cyklister holde for rødt som normalt, mens højresvingscyklisterne får hajtænder, så de bliver undtaget af signalanlægget. I stedet har de ubetinget vigepligt, men kan altså lovligt svinge til højre for rødt.

Håbet er, at flere vil fræse gennem byen på en jernhest.

– Der skal være en gulerod ved, at man tager cyklen, og dermed skal det gerne være hurtigere at cykle end at køre i bil. De her adskilte cykelstier vil kunne give en bedre trafikafvikling, siger Pablo Celis.

I Odense Kommune er man ligeledes i gang med en række tiltag, der skal få flere i cykelsadlen.

– I øjeblikket taler vi med politiet om, om vi kan få lov til at sætte skilte op flere steder, så cyklister kan køre over for rødt lys i T-kryds. Altså kun de cykler, der kommer i hovedstrømmen, og i kryds hvor der er få fodgængere, forklarer Connie Juel, der er trafikplanlægger i Odense Kommune.

I en håndfuld kryds i Odense fungerer dette alternative T-kryds-system allerede, og nu er det altså på vej endnu flere steder i byen.

I den fynske storby har man også gjort det muligt i cirka 60 kryds, at cyklisterne slet ikke skal holde for rødt. I stedet har man lavet alternative højredreje-cykelstier i en bue ‘bagom’ krydset.

– Cyklister hader mange stop, så begge dele er en måde at minimere antallet af stop på, forklarer Connie Juel.

I hovedstaden skal cyklisterne stadig holde tilbage for rødt. Men Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune synes, det er en god idé at arbejde hen imod at have udvalgte lyskryds, hvor cyklister kan dreje til højre trods rødt lys.

Derfor skal udvalget nu i gang med at tale med politiet om tilladelser til projektet.

I Dansk Cyklist Forbund jubler man over de nye initiativer.

– De sender jo et bæredygtigt signal med fokus på folkesundhed og miljø. Det er noget, byerne har meget højt på dagsordenen i trafikplanlægningen, hvilket vi ikke har set tidligere, hvor fokus mere kun var på biltrafikken, siger direktør Jens Loft Rasmussen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Ned med antibiotikaforbruget og dødeligheden
Next post Ingen sex-sigtelser mod katolske præster