Pensionsselskaber vil lege med dine penge

Pensionsselskaberne vil have, at du opgiver den sikre opsparing og lader dem investere dine penge. En ekspert i investeringer advarer.

‘PFA Plus er en pensionsløsning med fokus på, at du som kunde får mest muligt ud af din opsparing og forsikringer.’

Sådan skriver PFA om en ny pensionsordning, de nu vil flytte deres kunder over på. Og PFA er ikke alene. I øjeblikket planlægger de fleste pensionsselskaber at få deres kunder til at vælge en ny pensionsopsparing.

– Det her bliver fremstillet som en gave fra pensionsselskaberne til forbrugerne, og det er det ikke. Der er faktisk en del af forbrugerne, der vil tabe på det, mener den uafhængige finansrådgiver Kim Valentin fra Finanshuset.

I dag får 90 procent af PFAs kunder garantirente. Det betyder i praksis, at PFA garanterer en fast rente på din pension hvert år. Nu vil de med tiden give deres kunder markedsrente, der følger aktiernes op- og nedture i stedet.

– Det årlige afkast vil kunne svinge mere, men det vil jo svinge i takt med, hvordan markederne udvikler sig, forklarer koncerndirektør i PFA Anne Broeng.

Prognoser viser, at man dermed vil have sparet mere op over et helt liv. Men selvom PFA mener, de vil kunne tilpasse produktet til selv den forsigtigste kunde, så mener Kim Valentin ikke, den holder:

– Når du har valgt et garanteret produkt, så er det fordi, du vil være sikker på, hvad du får, fortæller han.

Han mener, at selskaberne er ivrige for at flytte folk over, fordi de kan tjene flere penge på det.

– For selskabet er det helt klart en bedre forretning at få folk over på markedsrenteprodukter, men kigger man 20-30 år tilbage, så har de jo tjent styrtende på garantirenteprodukter, forklarer Kim Valentin.

Men det kan de ikke længere. Nye regler gør, at pensionskasserne ikke kan investere så meget med kundernes penge som før i tiden. Derfor finder de på nye produkter.

– De har simpelthen ikke mulighed for at arbejde med pengene, som de gerne vil – det er det, jeg kalder at lege med pengene. Problemet ved det er, at der også er en frygtelig bunke omkostninger ved at gøre det på den måde, forklarer Kim Valentin.

– Det kan godt være, der vil være lidt flere omkostninger på selve investeringsdelen, men der vil også være mulighed for at få noget mere i afkast, lyder Anne Broengs svar.

– Vi forventer ikke at tjene flere penge – ikke til os selv i hvert fald. Men til kunderne forventer vi at tjene flere penge, siger Anne Broeng

Før kunderne kan flyttes over på det nye produkt, skal de acceptere det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Børnepsykologer advarer mod halloween-masker
Next post Hver 6. skolelev tror, at psoriasis smitter