Rekordmange uddannelser droppet

I år er antallet af uddannelser, der ikke bliver oprettet, tredoblet i forhold til sidste år.

Et rekordstort antal uddannelser bliver ikke oprettet i år.

Det viser de nyeste tal for alle landets uddannelser. Hele 35 af de udbudte uddannelser bliver droppet. Det er en tredobling i forhold til sidste år. I 2008 og 07 blev 19 uddannelser ikke oprettet.

Til gengæld var der også mange om buddet i år. Hele 757 forskellige uddannelser blev tilbudt de unge. Det er 100 flere end sidste år.

Størstedelen af de 35 uddannelser, som ikke bliver oprettet, er fra de nye Erhvervsakademi-uddannelsessteder. Her går 15 uddannelser aldrig i gang. En af dem er uddannelsen til ‘Automationsteknolog”, som på grund af for få ansøgninger ikke kan starte op på fem af deres Erhvervsakademier i landet.

– Automationsteknolog er en teknisk uddannelse, som er helt ny. Den er ikke kendt, det er svært at få den i gang. Det tager jo lang tid at få en uddannelse op at køre. Vi prøver igen næste år, siger rektor for Erhvervsakademi Sjælland, Ulla Skaarup.

Erhvervsakademi Sjælland dækker fra Nakskov til Nykøbing Sjælland, men selv om de unge primært søger til storbyerne og livet dér, nægter man at give op.

– I region Sjælland går vi meget op i, at vi har et decentralt udbud. Det betyder, at der skal være tilbud til de unge, der ikke per automatik tager til København. Vi vil gøre opmærksom på, at vi også i udkantsområderne har nogle relevante uddannelser, slår Ulla Skaarup fast.

Der er 1.800 elever på akademiet, og i år er der optaget 1.000 nye studerende.

Selv om Odense er en af Danmarks største universitetsbyer, har Syddansk Universitet tre uddannelser, de ikke kan oprette i år – og nok i al fremtid. Årsagen er også her for få ansøgere. Som tommelfingerregel kræver det som udgangspunkt 12 elever at oprette et hold, fortæller SDU’s studiechef, Per Andersen.

– Vi regner med helt at lukke SPRØK og Miljøplanlægning og ikke udbyde dem til næste år. Det er urimeligt over for de studerende at oprette uddannelser for så at lukke dem igen, siger studiechef, Per Andersen, som tilføjer, at det er kommet meget bag på ham, at de unge ikke gider søge miljøplanlægning, som har eksisteret i fem år.

I den lille uddannelsesby Ranum startede der for 160 år siden en stolt tradition med en læreuddannelse. Den blev til en pædagoguddannelse for 30 år siden. Men nu er det slut med den sidste videregående uddannelse i Vesthimmerlands Kommune.

Man havde i år krydset fingre for 60 pædagogansøgere fordelt på et sommer- og vinterhold. Men med otte ansøgere opgiver man kampen og tager konsekvensen.

– Vi har desværre endegyldigt besluttet at lukke afdelingen i Ranum. I lokalområdet er det et stort tab, at den ikke fortsætter. Man var stolt af sin uddannelse, og det har været en vigtigt del af det liv, man har haft i byen, siger studierektor Peter Møller Pedersen, VIA University College.

De nærmeste alternativer er Aalborg eller Viborg, som ligger 60 til 80 kilometer væk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Foreningsfitness har et godt tag i danskerne
Next post Nye e-mærke krav åbner op for betaling via bankoverførsel