Små og mellemstore virksomheder skimter lys for enden af tunnelen

Selvom Danmarks mange små og mellemstore virksomheder stadig er hårdt presset af krisen, så tror flere virksomheder på, at det værste er overstået. For første gang siden midten af 2008 er Håndværksrådets konjunkturbarometer i plus. Det skyldes især, at virksomhedernes tillid til dansk økonomi er steget betydeligt.

Der er tale om en aktuel værdi for barometeret på plus 7 pct., hvor der så sent som i andet kvartal i år var en værdi på minus 3 pct., hvilket indikerede, at der på dette tidspunkt var flere negative end positive virksomheder. Det viser den nye konjunkturundersøgelse fra Håndværksrådet, som er hovederhvervsorganisation for mere end 20.000 små og mellemstore virksomheder.

-Det ser ud til at gå bedre, siger Jacob Thiel, der er cheføkonom i Håndværksrådet.

– Men mange af de små virksomheder har fortsat store problemer med at få finansieret nye projekter i banken. Det skal der løses op på, hvis beskæftigelsen skal stige herhjemme. For det er de mindre virksomheder, som skaber job i Danmark. De store koncerner opretter derimod deres job i udlandet, siger han til Berlingske Tidende.

Selv om virksomhederne forventer flere ordrer de kommende måneder, så er det tæt ved 30 procent af virksomhederne, der føler sig ‘begrænset’ eller ‘meget begrænset’ af manglende finansiering. Dermed er problemerne på dette område de samme som for ét år siden, selv om der siden da er sket betydelige fremskridt i dansk økonomi.

Mange er afventende
Det er især inden for industri, at virksomhederne føler sig begrænset af manglende finansiering, fremgår det af undersøgelsen.

– Når virksomhederne har svært ved at få finansieret nye projekter, påvirker det også deres syn på, hvor fordelagtigt de mener, det er at investere i udvidelser af produktionen. Derfor er de fleste meget afventende på dette område, siger Jacob Thiel, der understreger, at det er afgørende for vækstudviklingen herhjemme, at langt flere virksomheder investerer.

Hovedkonklusioner fra undersøgelsen
– Manglende efterspørgsel og problemer med at skaffe finansiering er stadig hovedudfordringerne for de små og mellemstore virksomheder.

– 40 pct. af virksomhederne føler sig ‘begrænset’ eller ‘meget begrænset’ af manglende efterspørgsel.

– Knap 30 pct. af virksomhederne er enten begrænset eller meget begrænset af manglende finansiering.

Konjunkturundersøgelsen baserer sig på svar fra knap 800 små og mellemstore virksomheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Mary sætter fødegangen under pres
Next post Karantæne til TastSelv-syndere