En time mere om ugen kræver ekstra i lønningsposen

Halvdelen af kvinderne og to tredjedele af mændene er villige til at arbejde en time ekstra om ugen, hvis de får overtidsbetaling for det. Men mange ældre og småbørnsforældre siger nej tak til mere arbejde, viser en ny undersøgelse fra AKF.

Kvinder er ikke så villige som mænd til at arbejde en time ekstra om ugen. Kun 26 procent af kvinderne i BUPL og 38 procent af kvinderne i FOA vil arbejde en time mere, hvis de bare får deres normale timeløn for det. Hvis de får overtidsbetaling, siger halvdelen af kvinderne dog ja tak. Det viser en ny undersøgelse, som AKF, Anvendt KommunalForskning, har foretaget blandt 1500 medlemmer af FOA og 500 medlemmer af BUPL.

– Langtfra alle vil arbejde en time mere til deres nuværende timeløn. Især kvinder på fuld tid, småbørnsforældre og medarbejdere, der nærmer sig pensionsalderen, er ikke særligt villige til at arbejde mere, siger seniorforsker i AKF, Nicolai Kristensen.

Deltidsansatte og ledere
Undersøgelsen benytter en ny beregningsmetode, der gør det muligt at sætte kroner og øre på, hvad en ekstra ugentlig arbejdstime skal koste. Og den viser, at deltidsansatte er mere villige til at arbejde længere end ansatte på fuld tid. Den viser også, at ansatte, der arbejder mere end 37 timer om ugen, er villige til arbejde endnu mere.

– Forklaringen kan være, at der er mange ledere blandt dem, der arbejder mere end 37 timer om ugen. Ledere kan ofte selv tilrettelægge arbejdet, og derfor er de måske mere villige til at arbejde en time mere, siger seniorforsker Nicolai Kristensen fra AKF.

Ældre og småbørnsforældre
Kvindelige pædagoger, der forventer at gå på pension inden for de næste 6 år, vil have 20 % mere i løn for at arbejde en time ekstra end deres kolleger. Og kvindelige pædagoger med børn i alderen 0-5 år vil have over 30 % mere i løn for at arbejde en time mere om ugen end deres kolleger uden småbørn.

– Lysten og muligheden for at arbejde flere timer svinger meget fra person til person. Det samme gælder prisen for at arbejde en time mere. Det er interessant, for det er helt ny viden, der hidtil har manglet i debatten om øget arbejdstid eller ej, siger Nicolai Kristensen fra AKF.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Nægter sig skyldig i drab og voldtægter
Next post SKAT tilbageholder rekordstor del af danskernes løn