Færre Zumaer og flere Jenser i superligaen

Morten Olsen er glad for, at der er færre udenlandske spillere i superligaen. Men glæden varer kort, mener en fodboldanalytiker.

Der er sket et kraftigt fald i antallet af udlændinge i Superligaen.

For to år siden var der 117 fodboldspillere med udenlandsk pas i den bedste danske række. Men i år er der kun 73, viser en analyse fra SuperStats.

– Det er jo en glædelig udvikling for talentudviklingen af vores egne spillere, mener landstræner Morten Olsen.

Han ser intet problem i, at klubberne køber gode udlændinge, der hæver niveauet. Problemet er alle de middelmådige udlændige, der ikke er bedre, men bare billigere end de danske spillere.

– Hvis du får flere pladser og mere tid til unge spillere, så giver det nogle muligheder i forhold til, hvis det var udlændinge, der tog pladserne fra dem, mener landstræneren.

Årsagen til det store fald i antallet af udlændinge skal findes på transfermarkedet. Det er gået fuldstændigt i stå, og derfor er man tilbøjelig til at bruge flere egne spillere, mener en fodboldanalytiker.

– Den udvikling vi har set over Europa det par seneste år – det er selvfølgelig en effekt af finanskrisen, siger Rasmus Storm fra Idrættens Analyseinstitut.

Han konkluderer, at de udenlandske spillere er skidt for landsholdet, men gode når superligaklubberne skal vise sig i Europa. Men landstræneren skal ikke regne med hjælp fra transfermarkederne i fremtiden. Udviklingen går nemlig mod flere udenlandske spillere igen.

– Hvis økonomien kommer tilbage på ret køl, så vil klubbernes optimisme stige, og de vil konkurrere mere på spillere. Derfor vil de også begynde at kigge til udlandet for at købe ind, siger Rasmus Storm.

Det ærgrer landstræneren. Samtidigt slår han et slag for UEFAs regler om, at man skal have minimum 6 såkaldte hjemmedyrkede spillere på holdet. Spillerne behøver ikke nødvendigvis at være fra samme land som klubben, men de skal være udviklet i klubben.

– Det ser ud som om, at der ikke er medvind i EU-systemet til at få det i gennem, og det er lidt ærgerligt, siger Morten Olsen, og henviser til at reglerne strider i mod arbejdskraftens frie bevægelighed.

Flest udlændinge har F.C. København og OB med 11 spillere hver. Morten Olsen ville gerne se flere danskere på især det københavnske hold.

– Vi ser FCK i øjeblikket spille med meget få danskere, hvad også er i orden, hvis du skal konkurrere, for det er en nødvendighed simpelthen. Men det er lidt ærgerligt for fodbolden i al almindelighed, slutter Morten Olsen.

Lyngby er det hold i superligaen, der har færrest udenlandske spillere. De har nemlig kun en enkelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Du skal arbejde selvom du er fyret
Next post WikiLeaks har forladt Sverige