Flere vil holde jul med 80 fremmede

Flere højskoler end nogensinde før udbyder kurser hen over julen. Især enlige og ældre vælger højskolejul.

Ja tak til fællessang, politisk debat og morgengymnastik – og nej tak til otte timer i køkkenet eller juledage kun i selskab med tossekassen.

Et stigende antal højskoler holder kurser i juletiden, så deltagerne derfor slipper for en meget hektisk eller en ensom hjemmejul.

I år udbyder 17 højskoler forskellige julekurser, mens det for ti år siden blot var seks højskoler, der tilbød danskere at spise and og danse om juletræet sammen med mennesker, de aldrig har mødt før. Det viser tal fra Højskolernes Hus.

– Flere er interesserede i at holde jul uden for kernefamiliens fire vægge. Folk er på den ene side trætte er traditionel jul, som i flere tilfælde kan være en belastning for mange. På den anden side er der folk, der ikke har nogen at holde jul med, men så kan de indgå i et fællesskab på en højskole, siger pressemedarbejder Andreas Harbsmeier fra Højskolernes Hus.

Den stigende interesse mærker man på Esbjerg Højskole, hvor man allerede nu kan melde udsolgt på julekurset. 85 personer skal derfor holde jul sammen fra den 20.-26. december.

– Der kommer både enlige og ægtepar. Mange siger til os, at det faktisk ikke handler så meget om selve juleaften, men i lige så høj grad om at lave noget interessant og hyggeligt 1.-4. juledag, siger kursusholder Niels Ole Frederiksen.

Selvom højtiden typisk lægger op til nisser, julegudstjeneste og gaveræs, nedtones netop julen på kurset.

– Vi holder selvfølgelig juleaften og spiser en pæn julefrokost 1. juledag, men vi laver ikke konfekt og klippe-klistre. Derimod skal vi diskutere en masse, siger han, og fortæller, at blandt andre SF-formand Villy Søvndal kommer ud til debat.

Også på både Hadsten og Krogerup Højskole mærker man interessen for en alternativ jul.

I det østjyske Hadsten har op mod 40 danskere allerede valgt at betale mellem 3.550 og 4.150 kroner for fire dages jul på højskolen.

– Det skal være uformelt, for alle kommer jo med deres egne bud på juletraditioner. Der vil være masser af fællessang og koncerter. Og efter juleaften holder vi nissebingo med kolde juleøl, så det bliver festligt. Hver morgen er der også tilbud om julefitness – lidt let morgenmotion – så det hele ikke ender i sovs og kartofler, fortæller kursusholder Steffen Jonassen.

På Krogerup Højskole havde man sidste år udsolgt i julen. Her kommer både fraskilte, ægtepar, enlige – og en del kommer for at blive opvartet lidt.

– Mange fortæller, at de nu har holdt jul og lavet mad i mange år – nu vil de forkæles. Og det bliver de så hos os, fortæller kursussekretær Heidi Larsen.

Her varer julekurset fra 22.-28. december og 56 ud af de 85 pladser er allerede booket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post 45-årig fængslet i drabs- og voldtægtssag fra Amager
Next post Hver anden nydansker føler sig diskrimineret