FOA: Vækst-udspil er ren mistillid til offentligt ansatte

Hvorfor denne enorme mistillid, spørger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA efter, at regeringen nu har spillet ud med sit nye vækstoplæg “Vækst og fornyelse gennem øget konkurrence”.

Forbundsformand Dennis Kristensen. Foto: FOA

-Jeg fatter ikke den nye mistænkeliggørelse af offentligt ansatte. Hvorfor skal de have at vide, at de ikke gør det godt? Hvorfor skal de trues med udbudspligt, konkurrenceudsættelse og privatisering, som vi objektivt ved fører til ringere arbejdsmiljø? Hvorfor må de offentligt ansatte, der gør det godt, ikke byde ind i den konkurrence, som regeringen mener, er så vigtig, spørger Dennis Kristensen.

Han betegner regeringens nye vækstudspil som “stærk ideologisk kost, som hverken giver vækst eller gør os rigere.”

– Fordi opgaven løses ideologisk, så betyder det ikke, at det skulle gøre os ekstra rige eller, at væksten stiger ekstra. Det er, og bliver en ren myte, at fordi området bliver privat, så skulle det give mere vækst. Jeg kan ikke få øje på et eneste argument for, at det skulle være tilfældet, siger Dennis Kristensen.

Regeringen vil i det nye oplæg kraftigt øge udbudspligten for kommunerne på en række nye områder. Kommunernes skal for eksempel dele ældreplejen op i distrikter for at sende hele distrikter i udbud til private. Kommunerne må ikke selv gå ind i konkurrencen – heller ikke selvom de gør det godt.

– Regeringen havde taget fløjlshandskerne på, da vi drøftede kvalitetsreformen, og regeringen talte om tillid til de offentligt ansatte. Jeg skal love for, at fløjlshandskerne er taget af, når der nu skal gennemtvinges udbud. Tillid er nu afløst af mistillid, og det er ærgerligt. Det nye udspil er en dyb mistillidserklæring til offentligt ansatte, offentlige ledere og landets kommuner, der ellers må formodes at besidde den største ekspertise på de områder, der nu skal ideologiseres, siger Dennis Kristensen.

Regeringen vil i oplægget øge den private andel af kommunernes opgaver fra 26,5 procent til 31,5 procent. FOA gennemførte i 2009 en undersøgelse, der viste, at de kommuner, der havde en høj grad af konkurrenceudsættelse på det sociale område, ikke var billigere end andre kommuner. Tværtimod syntes kommuner med højere grad af konkurrenceudsættelse at have højere udgifter på området.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Advarsel mod kosttilskud fra rawfoodshop.dk
Next post Massive voldtægter af unge piger i Nicaragua