Massive voldtægter af unge piger i Nicaragua

Nicaragua står med en kolossal udfordring for at skabe retfærdighed for de tusindvis af unge kvinder, der hvert år bliver voldtaget. Næsten halvdelen af de rapporterede voldtægter omfatter unge piger under 14 år. Men myndighederne yder minimal hjælp til ofrene, og Nicaraguas totale forbud mod abort rammer de piger, der bliver gravide. Det er konklusionen i en ny rapport fra Amnesty International.

I årene 1998-2008 blev mindst 14.377 kvinder voldtaget i Nicaragua. Over to tredjedele var piger under 17 år, og næsten halvdelen var 10-14 år. Men politiets officielle tal dækker kun en mindre del af det, der er vokset til kolossalt problem for Nicaraguas befolkning. Tusindvis af unge piger er overladt til sig selv i jagten på retfærdighed og oprejsning efter en voldtægt, og Nicaraguas totale forbud mod abort rammer de piger, der bliver gravide.

Amnesty International har foretaget omfattende research og interviews med voldtægtsofre i Nicaragua og konkluderer i rapporten “Listen to their Voice and Act: Stop the Rape and Sexual Abuse of Girls in Nicaragua”, at myndighederne ikke yder tilstrækkelig hjælp til ofrene, ligesom de seksuelle overgreb er tabubelagt i store dele af samfundet.

– Hver dag lider unge piger under seksuelle overgreb, men mange tør ikke stå frem af frygt for reaktionerne. Alt for mange unge piger dropper ud af skolen, mister deres arbejde eller forsøger selvmord af den grund. De skal have støtte og hjælp for at lægge barndommens traumer bag sig, siger Esther Major, der er researcher for Amnesty International i Centralamerika.

Langt de fleste overgreb begås af familiemedlemmer, men piger, der anmelder voldtægt eller seksuelle overgreb, oplever ofte, at politi, anklagere og dommere ikke tager deres sager alvorligt, og at de trues til tavshed. Piger, der bliver gravide, får ingen støtte fra myndighederne til at tage sig af barnet eller til at vende tilbage til skole eller arbejde, mens piger, der ikke ønsker at få barnet efter en voldtægt, er afskåret fra at få foretaget sikre og lovlige aborter. Det skyldes Nicaraguas totale forbud mod abort, som blev indført i 2008 – også selv om kvindens liv og sundhed selv er i fare. Forbudet blev presset igennem på opfordring fra den katolske kirke i landet.

– Alt, hvad de unge ofre for voldtægt og seksuelle overgreb kræver, er, at regeringen yder bedre beskyttelse og støtte til at overvinde de fysiske og psykiske traumer. Det er Nicaraguas forpligtelse under både national og international lovgivning, siger Esther Major.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post FOA: Vækst-udspil er ren mistillid til offentligt ansatte
Next post Tillykke Pippi