Mindre ballade ved fodboldkampe

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at færre bliver anholdt og sigtet for ballade i forbindelse med fodboldkampe end tidligere. Dermed ser det ud til, at politiets bestræbelser på at bremse ballade og uro ser ud til at virke.

Politiets indsats i forbindelse med fodboldkampe har tilsyneladende haft en positiv effekt på især superligakampe, 1. divisionskampe og pokalturneringer. I sæsonen 2009/2010 er færre fodboldfans blevet frihedsberøvet i forhold til tidligere sæsoner, viser den nyeste opgørelse fra Rigspolitiets fodbolddatabase.

Ifølge politiinspektør Allan Nyring, der er chef for National Beredskabsenhed, er det flere forskellige målrettede indsatser, der nu har båret frugt:

– Karantænereglerne kombineret med, at alle kontrollørerne ved indgangene er blevet uddannet – blandt andet så de er bedre i stand til at kigge efter det rigtige – har helt sikkert haft en stor betydning. Men også brugen af ”Politiets nationale håndbog for den politimæssige indsats i forbindelse med fodboldkampe” spiller ind. Ifølge den er udgangspunktet, at fodboldkampe skal fastholdes som en festlig begivenhed for hele familien, og det er ved at bære igennem.

Laveste antal i fire år
I sæsonen 2009/10 blev i alt 406 personer frihedsberøvet i forbindelse med superligakampe. Det svarer til lidt over to personer pr. kamp i gennemsnit. Det er det laveste antal, der er registreret, siden politiet begyndte at registrere antallet af frihedsberøvede i fodbolddatabasen i 2006. I 2008/09 var tallet 714, hvilket giver et gennemsnit på 3,6 pr. kamp og 2007/08 blev 485 personer frihedsberøvet, hvilket svarer til 3,8 pr. kamp. Foreløbige tal for sæsonen 2010/11 viser, at tendensen fortsætter. Der er blevet frihedsberøvet 118 under de 102 kampe, der er spillet i sæsonen indtil nu – eller i gennemsnit lidt over én pr. kamp.

Ser man på landskampe, viser statistikken også en positiv udvikling – når der ses bort fra en kraftig stigning i 2009/10. Men det skyldes ifølge Allan Nyring primært, at der ved én landskamp i sæsonen 2009/10 – nemlig VM-kvalifikationskampen mod Sverige i okt. 2009 – blev foretaget et særdeles stort antal frihedsberøvelser. Hovedparten blev sigtet for forstyrrelse af den offentlige orden.

Frugtbart samarbejde
Allan Nyring oplyser, at politiet har et godt og frugtbart samarbejde med alle interessenter omkring dansk fodbold.

– Det er min opfattelse, at vi med det samarbejde kan nå endnu længere i arbejdet med at nedbringe antallet af anholdte og sigtede i forbindelse med fodboldkampe, siger Allan Nyring.

Han peger blandt andet på, at der er iværksat såkaldt Peer Review af politiindsatserne i forbindelse med fodboldkampe. Konceptet, der med stor succes har været afprøvet ved internationale fodboldkampe i Europa, har til formål at observere og evaluere politiindsatsen, mens den foregår. Derved bliver det mere tydeligt, hvad der går godt, og hvad der går mindre godt, og der sker samtidig en omfattende erfaringsudveksling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post SKAT stopper forkerte fradrag for 55 mio. kr.
Next post Danskerne forventer endnu en COP-fuser