Danmark fri for bluetongue

Fra 1. januar er Danmark officielt fri for den alvorlige dyresygdom bluetongue. Den status opnår Danmark efter at Fødevarestyrelsens overvågningsprogram ikke har fundet tegn på sygdommen i to år. Dermed må danske landmænd ikke længere vaccinere deres kvæg, får og geder mod sygdommen.

– Det er glædeligt, at det har været muligt at udrydde sygdommen i Danmark. Det må tilskrives de vellykkede vaccinationskampagner, der er blevet tilrettelagt og gennemført i samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og erhvervet. Det er i høj grad ude på markerne og i staldene, at landmændene og dyrlægerne har taget det hårde slæb med vaccinationerne, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Jan Mousing.

Sygdommen bluetongue angriber kvæg, får og geder og har siden 2006 været et stort problem i mange EU-lande. Det særlige ved bluetongue er, at virus overføres af mitter – små myggelignende insekter – men ikke smitter direkte mellem dyrene. Sygdommen kan blandt andet give høj feber, gispende åndenød og den legendariske blåfarvning af tungen.

Sygdommen rammer ikke mennesker.

Vaccination mod bluetongue er eneste effektive måde at bekæmpe sygdommen på.

Danmark har siden 2007 været underlagt restriktioner på handel med udlandet på grund af bluetongue. Restriktioner som påfører landmanden betydelige udgifter til blandt andet ekstra undersøgelser og vacciner. Disse udgifter vil med frihed for bluetongue forsvinde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Hver tredje e-butik har haft 33% større julesalg end sidste år
Next post Anarkister påtager sig skylden for ambassade-bomber