Elfenbenskysten: Humanitær krise vokser

Den politiske krise i Elfenbenskysten tvinger nye strømme på flugt til nabolandet Liberia. Her er Dansk Flygtningehjælp netop nu i gang med at sikre nødhjælp til flygtninge, der søger beskyttelse. Men hjælpen er fortsat begrænset og der er behov for en styrket indsats i takt med at krisen udvikler sig.

Nye strømme af ivorianere fra de nordlige landområder i Elfenbenskysten flygter fra den politiske ustabilitet og de overgreb, der er fulgt i kølvandet på den politiske krise. Den siddende præsident Laurent Gbagbo nægter fortsat at acceptere resultatet af valget i november, der erklærer hans modstander Allesane Ouattara for vinder og ny leder af landet.

Mere end 15.000 personer er nu ifølge FN registreret som flygtninge efter at have passeret grænsen til den nordøstlige del af Liberia. Tusinder flere er ankommet men endnu ikke registreret. Langt størstedelen er kvinder og børn, og selvom de er nået frem til et mere sikkert område, så er de fortsat sårbare og har brug for hjælp.

”Det er små landsbyer i et område, der hedder Nimba i det nordøstlige Liberia, der huser de nye flygtningestrømme og lokale ressourcer her er meget begrænsede. Det er fattige familier, der forsøger at hjælpe deres naboer i nød. Netop nu forsøger Dansk Flygtningehjælp at afhjælpe byrden og støtte både flygtningene og de lokalsamfund, der er værter for mange nye flygtninge, der er kommet til indenfor de seneste dage,” siger Claus Larsen, der er sektionschef i Dansk Flygtningehjælp.

Derfor er det afgørende at der hurtigt sættes ind med den nødvendige hjælp til de nye strømme af flygtninge og til de landsbyer, der kæmper med at huse dem. De fleste kommer over grænsen uden andet end deres børn og de få ejendele de kan have med sig.

– De fleste af flygtningene er kvinder og børn. Flygtningene er en blandet gruppe af tilhængere af både Alassane Ouattara og Laurent Gbagbo. De beretter om overgreb og er flygtet fra deres hjem på grund af frygt for, at det politiske dødvande kan føre til borgerkrig. Situationen i Elfenbenskysten er både skrøbelig og uforudsigelig, og det er helt umuligt, at sige noget om, hvornår de mange flygtninge kan vende tilbage, fortæller Claus Larsen.

Dansk Flygtningehjælp er til stede i en række lande i Vestafrika, og har derfor været i stand til at sætte ind med en hurtig indsats i Liberia for at hjælpe de første strømme af flygtninge. Afhængig af situationen er Dansk Flygtningehjælp klar til at udvide indsatsen til at gælde arbejde også i selve Elfenbenskysten samt de andre områder i regionen, der påvirkes af krisen. Netop nu overvåges situationen også i Guinea, der ligeledes grænser op til Elfenbenskysten og som har modtaget et mindre antal flygtninge indtil videre.

Det er egne midler og økonomisk støtte fra Danida og Sida (Swedish International Development Agency), der indtil nu har gjort det muligt at støtte lokalsamfund i Liberia, bl.a. ved at sikre fødevareforsyning. Desuden er der iværksat arbejde i flere landsbyer med at sikre adgangen til rent drikkevand og sanitet til en del af de flygtninge, der er ankommet til Nimba i Liberia.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Fald i rygning fortsætter
Next post Tøvejr koster kassen