Julefrokosten slutter da med et købeknald

Der er trængsel hos de prostituerede i december måned. På helligdagene med skolefri er der dog lavvande, lyder det.

Midt i de hektiske decemberdage med gaveindkøb, snerydning og julefrokoster bruger en del danske mænd tid og penge på at forsøde juletiden for sig selv på en hel særlig måde.

De prostituerede har travlt i julemåneden. Foto: Kay Chernush for the U.S. State Department

Julen er nemlig en travl måned hos landets prostituerede, som oplever, at mændene køber sig til en halv times sex efter julefrokosten, når de kvindelige kollegaer ikke bed på krogen, eller simpelthen smutter forbi det lokale bordel for at få et købeknald inden juleferien med familien.

Sådan lyder meldingen fra sexarbejderne og Reden International, som hjælper gadeprostituerede.

– December er sjov og spas med julefrokoster og vennekomsammen. Det er ofte der, folk er i byen og mange aftener bliver sluttet af med en tur forbi en kvinde i prostitution, hvor man køber sig til sex, siger Vibeke Lenskjold, der er leder af værestedet for prostituerede, Reden i København.

– Kvinderne giver udtryk for, at der er meget at lave i december, især i weekenderne. Så kunderne begynder altså først at julehygge derhjemme den 23.-24. december, siger hun.

Også Sexarbejdernes Interesseorganisation melder om ‘trængsel og alarm’ i december.

– Min oplevelse er, at der er pænt travlt her i julen. Man har allerede pengepungen fremme, og en del julekunder siger, at de vil give sig selv et besøg i gave, siger organisationens talskvinde, der kalder sig ‘Sus’.

Hun understreger, at der ikke findes statistisk materiale over, hvornår de prostituerede har travlt og ikke travlt, men hendes fornemmelse er, at efterspørgslen er stor gennem hele december – dog ikke på helligdagene.

– På helligdagene, hvor familierne er samlet og skolerne holder lukket, så er der ikke travlt. Der er det sværere at finde en pause, hvor man kan besøge os, siger talskvinden.

Også hos KFUKs Sociale Arbejde er man bevidst om, at de mandlige sexkunder ikke trapper ned i årets sidste måned. Derfor har organisationen netop sendt en postkort-kampagne på gaden over hele landet målrettet sexkunderne.

– Budskabet på postkortet er, at manden, i stedet for at bruge pengene på en prostitueret, skal bruge pengene på en gave til konen eller til KFUKs Sociale Arbejde, siger Pernille Kjær Jessen, kommunikationskonsulent.

Hun regner dog ikke med de store donationer.

– Hvis der er en kunde, der sender os 1.000 kroner, er han naturligvis meget velkommen, men det tror vi ikke sker. Derimod er postkortene en provokerende kommentar her i juletiden, som forhåbentlig vil få nogen til at stoppe op og tænke sig om en ekstra gang, siger hun.

Kampagne eller ej – december er en bedre måned at tjene penge på for de prostituerede end i årets første, fortæller Sus.

– Jeg hører fra pigerne, at den sløve periode er i januar. Måske fordi der stadig er trist og vådt, og folk har ikke så mange penge oven på julen, siger talskvinden.

En undersøgelse fra 2005 har vist, at 14 procent af danske mænd har prøvet at købe sig til sex.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Idrætsmillioner til sårede soldater
Next post Dansk Byggeri vil have PCB-handlingsplan