Nødovernatning er ikke et billigt vandrehjem

Nødovernatning er for mennesker, der ellers vil være tvunget til at sove på gaden. Det er ikke et billigt vandrehjem for mennesker, der er her ulovligt. Det understreger socialminister Benedikte Kiær på baggrund af kritik fra Kofoeds Kælder, der har kontakt til mange hjemløse.

– Vi giver penge til soveposer, senge og liggeunderlag, for at mennesker, der ellers skulle ligge på en bænk ude i kulden, kan komme indendørs og få en varm seng. Det er ofte tilrejsende, som ikke har et lovligt opholdsgrundlag her i landet. Men vi kan ikke forsvare, at mennesker skal ligge i frost og kulde – uanset deres juridiske status. Det ændrer ikke ved, at disse mennesker er kommet hertil uden at kunne forsørge sig selv og derfor skal rejse ud igen. Vi ønsker ikke, at nødherberger bliver magneter for fattigdomsflygtninge, siger socialminister Benedikte Kiær.

Hun har derfor nu kontaktet sin kollega justitsminister Lars Barfoed for at få intensiveret og fremskyndet hjemsendelsen af de udlændinge, som i øjeblikket befinder sig i Danmark – specielt i København – uden et legalt opholdsgrundlag.

– Når jeg kan læse i B.T. om en ghaneser, som til daglig er automekaniker i Italien og blot er på visit i Danmark og bor på et nødherberg i det indre København, så er det oplagt misbrug af ordningen. Et nødherberg skal ikke være et billigt hotel. Jeg kan også forstå, at Kim Clemen fra herberget Kofoeds Kælder mener, at nødherbergerne tiltrækker udenlandske hjemløse hertil. Det er et misbrug af gæstfrihed og humanisme. Uanset hvad man personligt måtte mene, skal hverken ledere af nødherberg eller andre drive deres egen form for udlændingepolitik eller socialpolitik her i landet.

– Man skal ikke afvise mennesker, der har brug for en varm seng som alternativ til gaden, men de, der driver nødherberg, har en moralsk forpligtelse til at reagere, hvis de får oplysninger, som viser, at deres gæster benytter herberget på et falsk grundlag. Samtidig vil jeg understrege, at de penge, som nødherbergene modtager, udelukkende skal gå til det formål, som de er givet til – nemlig overnatning og varme for hjemløse, som risikerer at dø i kulden, slutter socialministeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Tysk gas kan give driftsproblemer
Next post USAs ambassade overvågede autonome i København