Tøvejr koster kassen

Det ligger mindst 300 millioner liter frossen vand rundt på Bornholm i form af sne. Når det tør, bliver det dyrt.

Hvis vejrguderne ændrer temperaturen radikalt, bliver villaejere ramt på tegnebogen.

Vand i kælderen efter tøbrud er nemlig ikke dækket af forsikringen, og især bornholmerne skal frygte tøvejret.

– På Bornholm ligger der sne i mængder, der minimum svarer til en halv liter vand over hele øen. Der er helt sikkert basis for en lille oversvømmelse nogle steder, hvis det smelter for hurtigt, lyder det fra vagthavende meteorolog hos DMI, Klaus Larsen.

Men selv med den mængde vand gælder der umiddelbart ingen kære mor, hvis kælderen drukner i en syndflod af smeltet sne. Der er kun ét at håbe: at sneen smelter langsomt, så vandet når at løbe bort ad naturlige kloakveje.

– Hvis der er tale om et almindeligt tøvejr, dækker husforsikringen ikke oversvømmelser, forklarer Riccardo Krogh Pescatori; konsulent i Forsikringsoplysningen.

Med mindre vejret da slår fuldstændig om.

– Hvis der derimod pludselig kommer et voldsomt tøbrud, vil forsikringen dække, slår han fast.

Der skal dog virkelig være tale om et tøbrud af absurde dimensioner.

– Typisk er betegnelsen for et voldsomt tøbrud, at temperaturen stiger fra minusgrader til 8-10 plusgrader inden for et halvt døgn, oplyser Riccardo Krogh Pescatori.

Han fortæller i samme omgang, at forsikringsselskaber nogle gange er til at tale med om den definition, men man skal som minimum opfylde én betingelse for at komme i betragtning til erstatning: Skadebegrænsningspligten.

– Man skal altid gøre en indsats for at fjerne sneen i det omfang, det overhovedet er muligt og forsvarligt. Ellers dækker forsikringen helt sikkert ikke, slår konsulenten fast.

Selskaberne vil dog ofte være mere venligt stemte, hvis de kan se, hvor galt det står til. Så opfordringen er enkel:

– Det er altid godt med fotodokumentation. Tag nogle billeder nu, mens der er voldsomme mængder af sne; det vil styrke dine argumenter i en eventuel kommende forsikringssag, lyder rådet.

Klaus Larsen fra DMI oplyser, at der i gennemsnit ligger 1,4 meter sne over hele Bornholm.

– Med en lille smule hovedregning og øens størrelse i betragtning, er der i hvert tale om en mængde af sne, som minimum bliver til 300 millioner liter vand, når det smelter, lyder hans vurdering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Elfenbenskysten: Humanitær krise vokser
Next post Esberg Snarre afvæbnede formodede pirater