Fagforening: Bortførte søfolk sejlede alene

De seks bortførte søfolk ombord på danskejede M/V Leopard sejlede tilsyneladende uden for de anbefalede konvojer på et farligt tidspunkt.

Somaliske pirater i Adenbugten kunne tilsyneladende uhindret bortføre seks søfolk på den danskejrede skib M/V Leopard.

Omstændighederne omkring kapringen af skibet, der ejes af rederiet Shipcraft, udelukker, at det sejlede i en af de konvojer, som den internationale søfartsorganisation IMO anbefaler.

– De har sørget for at sejle med en vis hastighed og holdt tilpas fribord. Men de har undladt at sejle i en konvoj eskorteret af et krigsskib. De har været alene på åbent hav. Og det udgør i sig selv en stor risiko, siger formand for Maskinmester Foreningen, Per Jørgensen.

Maskinmestrenes Forening følger gidseldramaet tæt på vegne af deres medlem, der ligesom skibets kaptajn er dansker.

Den sidste kontakt med skibet skete onsdag kl. 14. Torsdag bordede tyrkiske Nato-tropper det tomme skib.

Danmarks førende ekspert inden for pirateri-problematikken, ph.d. forsker Lars Bangert Struwe fra Center for Militære Studier, oplyser, at skibene i området rådes til at sejle i konvoj.

– Det tilrådes, at man tilslutter sig en konvoj, men der er ingen tvang. Det kan være, at der ikke sejler en konvoj på det pågældende tidspunkt, eller at den kun er national og sejler med et bestemt lands skibe, siger han.

Lars Bangert Struwe vurderer situationen i Adenbugten som farligere end antaget netop nu, fordi piraterne har vovet sig længere ud fra land, end vejrforholdene normalt tillader på denne årstid.

Newspaq har kontaktet Shipcraft A/S, men rederiet har ingen kommentarer i øjeblikket.

3F Transport, der organiserer danske søfolk og er talerør for de mange udenlandske søfolk på danske skibe, er dybt bekymrede for besætningen på M/V Leopard.

– Det er fuldstændigt respektløst af rederiet overhovedet at sejle ind i et område, hvor der sidder 625 gidsler med øjnene vidt åbne. For nu kan man jo kun forestille sig, at der er blevet føjet endnu seks gidsler til, siger forhandlingssekretær Henrik Berlau.

Krisepsykolog Dorte Boye Hjortkjær kalder den situation, som den bortførte besætning nu sidder i for “ekstrem”.

Hun vil ikke udelukke, at nogle af gidslerne vil forsøgte at undslippe deres fangevogtere.

– Det er meget individuelt, hvordan mennesker reagerer. Nogle reagerer rationelt og gør bare, hvad de får besked på. Andre bliver helt passive og sidder bare og kigger. Der er også nogle, som straks tænker på planer for, hvordan de kan komme fri, siger Dorte Boye Hjortkjær, der ejer siden Krisepsykolog.com.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Indvandrere får lektiehjælp på nettet
Next post Januar er singlers jagtsæson