Hackerne tilbage fra juleferie

Helt overraskende faldt mængden af IT-kriminalitet i juleferien. Dagene mellem jul og nytår plejer ellers at være hackernes højtid.

Man skal ikke arbejde i juleferien.

Det var tilsyneladende mottoet for IT-gangsterne, der mellem jul og nytår slukkede for deres computere, og tog hjem og fejrede jul med familien.

Dermed blev julen 2010 den roligste på it-fronten i årevis, hvor bumsede computernørder på teenageværelserne ellers traditionelt har slået ventetiden før højtiden ihjel med at hacke hjemmesider og programmere virus.

Grafer over blandt andet hacker-angreb og udsendelse af spammails viser således en klar nedgang i julen. Det bekræfter flere sikkerhedsfolk.

Og der er en god grund til, at antallet af hackere er faldet. Det vurderer sikkerhedseksperten Christian Stahl fra Microsoft Services.

– Hacking er blevet mere professionelt og meget mere besværligt. Før i tiden var nærmest at se som en sport, som IT-nørderne dyrkede i julen. Men i dag er hacking og IT-krimanalitet blevet professionelt og noget, som der tjenes rigtig, rigtig mange penge på. Og hvis det er nogens arbejde, så skal de jo også have ferie, siger Christian Stahl.

Computerbrugerne skal dog ikke ånde lettet op endnu. Hackerne er nemlig mødt på arbejde igen efter ferien, og trusselsniveauet er nu tilbage til normalen.

– Vi kan se, at aktiviteten er helt oppe i gear igen, fortæller Shehzad Ahmad fra den danske, statslige sikkerhedstjeneste DK-Cert. Han peger på, at den del af nedgangen skyldes, at et enkelt net af computer-zombier helt blev slukket, mens julen stod på.

At hackerne nu er i gang igen kan hænge sammen med, at den russisk-ortodokse kirke fejrer julen den 6. januar, og at russiske hackere ville have de sidste fridage med, før de gik igang igen.

For brugerne er der kun en ting at gøre for at beskytte sig mod angreb og snyd, fastslår Shehzad Ahmad.

– Du skal tænke sig om – og så skal du opdatere sine programmer. Både sikkerhedsprogrammer, styresystemet og alle andre programmer, som du bruger på nettet, siger han.

Især det med at tænke sig om er et råd, som også Christian Stahl fra Microsoft kan tilslutte sig.

– Når alt kommer til alt, så er det brugeren der er det svageste led. I dag ser vi typisk angreb mod brugere, der appellerer til, at brugeren klikker på noget kendt på nettet. Og når det sker, så får man installeret alt muligt skadelig software, eller får forsøgt stjålet sine kreditkort-oplysninger på nettet, siger han.

Han understreger, at der trods viruskillere og alskens sikkerheds-programmer ikke er nogen perfekt løsning, når man arbejder på nettet. Man skal hele tiden tænke sig om – og hvis noget virker for godt til at være sandt – så er det det sikkert også.

– Det er helt som i den virkerlige verden. Hvis nogen kommer hen til dig på åben gade og tilbyder et job eller en gevinst på måske 10 millioner kroner i et lotteri, du ikke har været med i, så er der ugler i mosen. Og det er der også, når det sker på nettet, siger han.

Lige nu er det især på Facebook, at danskerne udsættes for forsøg på svindel – men også emails er et helt normalt værktøj til at snyde folk, oplyser han.

Desuden skal folk passe på deres børn.

– Børn, der vil installere et spil fra nettet, læser jo ikke det med småt. De giver programmerne lov til at køre – og det er ikke altid lige godt, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Snorken og søvnapnø har store socioøkonomiske omkostninger
Next post Arbejdsgruppe giver bud på plan for ladestandere til elbiler