NemID tvinger forældre til præst

En langsommelig overgang til NemID gør nu livet mere besværligt for nybagte forældre.

Det tager et kvarter på nettet – så er dit barn navngivet.

Sådan var situationen før indførelsen af NemID i Danmark. Men overgangen til det nye system gør nu livet mere besværligt for nybagte forældre.

Hvor forældrene tidligere kunne foretage navngivning af barnet og anmelde fødsler på den offentlige hjemmeside Personregistrering.dk, så er det nu lukket land efter indførelsen af NemID. Og der kommer til at gå lang tid, før de gamle muligheder vender tilbage. Kirkeministeriet har nemlig ikke travlt med at få ordningen til at fungere igen.

Det rammer de knap 20.000 familier, der hvert år vælger ikke at døbe deres nyfødte barn. For selvom de har valgt Folkekirken fra, så tvinges de nu en tur omkring det lokale sogn for at navngive barnet officielt. Og det er ikke i orden, mener Stinus Lindgreen, der er formand for Ateistisk Selskab.

– Jeg synes det er noget rod. Jeg skal snart selv være far, og det virker da mærkeligt, at jeg som aktiv ikke-troende skal henvende mig til en kirke for at registrere mit barns navn. Og det må også virke forkert for medlemmer af andre trossamfund end Folkekirken, at det er et helt andet trossamfund end deres eget, der foretager den officielle registrering, siger han.

Det er dog en bevidst forsinkelse, der er årsagen til problemerne. Det forklarer Kirkeministeriets IT-chef Torben Stærgaard.

– Vi har valgt at udskyde understøttelsen af NemID på hjemmesiden af økonomiske grunde. Personregisteret arbejder i øjeblikket på at opdatere deres systemer, og indtil det er på plads, må man undvære NemID på personregistrering.dk, siger han.

Det betyder, at der kommer til at gå halvandet år endnu, før løsningen er i luften, siger Torben Stærgaard.

Han mener dog, at behovet for personregistrering.dk i øjeblikket ikke er så stort, da de fleste forældre lader deres børn døbe, og forældrene ikke længere skal anmelde børns fødsel til personregisteret.

Det er dog ikke en argumentation, som Stinus Lindgreen accepterer.

– Vi ser i øjeblikket, at stadig færre forældre lader deres børn døbe, ligesom en stadig større del af befolkningen står uden for Folkekirken. Især de unge forlader kirken, siger han.

Stinus Lindgreen mener, at politikerne bør benytte en opdatering af personregisteret til helt at flytte opgaven med navneregistrering væk fra præsterne. I stedet skal kommunerne løse opgaven, mener han.

– I Sønderjylland har kommunerne helt siden 1864 stået for registreringen af navnene, og det gør de fint. Det kunne landets øvrige kommuner også sagtens gøre, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Eva Gabrielssons Millennium – Stieg & jeg
Next post TDC tilbyder 66 års uafbrudt musik