Unge mangler viden om den danske model

To ud af tre unge tror, at mindstelønnen er fastsat ved lov. Det viser en ny undersøgelse, LO’s Jobpatrulje har gennemført på gymnasier og handelsskoler.

Mindstelønnen har man altid krav på, det har Folketinget da vedtaget. Sådan svarer et stort flertal af elever på de ti gymnasier og handelsskoler, hvor LO’s Jobpatrulje har stillet en række spørgsmål om arbejdsmarkedet.

Næsten to tredjedele af eleverne i undersøgelsen tror, at man altid er sikret mindsteløn i sit job, og at det er besluttet i Folketinget. Men mindstelønnen er en del af overenskomstsystemet. Man er derfor kun garanteret en mindsteløn, hvis arbejdspladsen har overenskomst.

Bekymrende billede
Undersøgelsens resultater får LO-sekretær for uddannelse Ejner K. Holst til at rynke brynene.

– Det er bekymrende, at så stor en del af ungdommen på gymnasiale uddannelser ikke ved, hvordan en ret fundamental del af arbejdsmarkedet er indrettet. Mange af de unge kunne svare på, hvad en overenskomst er. Men hvad nytter det, når de ikke ved, hvad overenskomsterne indeholder, siger Ejner K. Holst og fortsætter:

– Hvis billedet fra disse ti skoler passer på hele landet, er det skidt. Det kan ikke nytte, at der mangler viden om den danske model og aftalesystemet mellem arbejdsgivere og lønmodtagere. Så risikerer vi, at der i fremtiden vil mangle opbakning til den måde, vi har indrettet os på i Danmark. Og den har i al beskedenhed fungeret ret godt indtil videre.

Undersøgelsen er baseret på 585 besvarelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Nyt vaccinekoncept viser lovende resultater mod prostatakræft
Next post Syv ud af ti mobilitetsaftaler hjælper ikke i sneen