Unge tager fritidsjob for at have penge nok

Stort set alle unge med et fritidsjob har jobbet, fordi de har brug for pengene, viser en ny undersøgelse. Det understreger, at det er helt forkert at fjerne SU’en for hjemmeboende, mener HK Ungdom.

Cirka halvdelen af de studerende på ungdomsuddannelserne har et fritidsjob, og det har 93 procent af dem, fordi de har brug for pengene. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for HK Danmark.

Det er med til at understrege, at det er helt forkert og ude af trit med de unges virkelighed at fjerne SU’en for de hjemmeboende – de såkaldte cafépenge – som regeringen har foreslået. Det mener ungdomssekretær i HK Ungdom, Mathias Askholm.

– Mange unge har så stramt et budget, at de må tage et fritidsjob ved siden af studierne for at få pengene til at række. Det viser med al tydelighed, at det ville være helt forkert at fjerne SU’en for de hjemmeboende, da mange har hårdt brug for den, siger han til Nyhedsmagasinet HK.

Unge har brug for deres SU
Undersøgelsen viser, at 56 procent af de unge arbejder mellem én til otte timer om ugen, mens 43 procent arbejder 8 til15 timer om ugen ved siden af studierne.

Hvis det lykkes regeringen at fjerne SU’en for de hjemmeboende, kan det betyde, at nogle bliver nødt til at tage endnu flere timer på fritidsjobbet, spår Mathias Askholm.

– Der vil komme et hul i budgettet for de unge, og mange har forældre, som ikke lige har råd til at give dem lommepenge hver måned. De må derfor arbejde endnu flere timer for at dække tabet af SU’en, og det kan få store konsekvenser for deres studier.

Jens Christian Nielsen, forsker ved Center for Ungdomsforskning på Aarhus Universitet, vurderer også, at de studerende har brug for SU’en og ofte må supplere med et fritidsjob for at få råd til fritidsaktiviteter.

– Det handler om, at de skal have penge nok til at dyrke deres fritidsinteresser som fx idræt, som man ser positivt på, men den slags er ikke gratis. Det koster penge at gå i fitnesscentret, som op imod halvdelen af de unge gør i dag, siger han til Nyhedsmagasinet HK.

Han vurderer, at det vil ramme skævt, hvis man fjerner cafépengene.

– Det vil helt klart få konsekvenser, hvis man fjerner SU’en. Særligt unge der kommer fra hjem, hvor forældrene ikke lige har råd til at give økonomisk støtte, vil få svært ved at klare sig uden.

Af dem, der ikke har et fritidsjob, angiver halvdelen, at det er fordi, de ikke har tid. Hver femte kunne ikke finde et job, mens det kun er knap hver tiende, som ikke har brug for pengene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post TDC tilbyder 66 års uafbrudt musik
Next post Undervisningsministeren: Folkeskolen skal være mere inkluderende