Vi knalder nytåret ind med usikker sex

Salget af fortrydelsespiller slår rekord efter en våd nytårsnat.

Det er ikke kun hovedpinepiller, vi hælder i os dagen efter nytårsaften.

Også andre slags tømmermænd skal kureres. Vi knalder nemlig nytårsaften ind med usikker sex, og derfor eksploderer salget af fortrydelsespiller i dagene derpå.

– Der sælger vi bare rigtig mange fortrydelsespiller, det er der slet ingen tvivl om, og salget boomer 2. januar, siger Lene Hurup, som er farmaceut og souschef på det døgnåbne Århus Løve Apotek.

Det er samme tendens, man ser i alle landets apoteker. Sidste år, lørdag den 2. januar 2010, blev der langet over 700 pakker over disken af fortrydelsespiller til kvinder, fortrinsvist i tyverne. Det er over dobbelt så meget som på en normal lørdag, oplyser Danmarks Apotekerforening til Newspaq.

– Mange har ubeskyttet sex nytårsaften og vågner op med tømmermænd, og hvad var det lige der skete. Det bruger man så 1. januar til at tænke over, og så kommer man først 2. januar ind på apoteket for at få gjort noget ved det, siger Lene Hurup.

Også Sex og Samfund oplever et mere sløset forhold til prævention, når champagnen sætter ind og fornuften går ud.

– Du er til fest, klædt flot på, slapper af og er måske ekstra opsat på, at der skal ske noget i aften. Julen og nytårstid er jo en festlig tid. Så flere har sex her, som ikke er planlagt, og derfor ser vi den her stigning af nødprævention, siger Jeppe Hald, som er koordinator på Sexlinien i Sex og Samfund.

Og det bekymrer organisationen.

– Nødprævention er bedre end ingenting. Men du er ikke beskyttet mod sexsygdomme, så ud over at have haft en glad og våd nytårsaften, risikerer du at være smittet med klamydia eller gonoré, siger han.

Også farmaceut Lene Hurup advarer om, at fortrydelsespiller giver store hormonelle forstyrrelser i kroppen og ikke skal ses som et alternativ til p-pillen.

Og så minder hun om, at en fortrydelsespille skal tages så hurtigt som muligt og senest op til 72 timer efter en sjov nytårsnat, det vil sige senest d. 3. januar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post 10 millioner nytårs-sms’er på to timer
Next post 33 tons stærkt giftigt affald ved Grindstedværket