De barske film sejrede ved Bodil-uddelingen

For 64. gang i historien blev Filmmedarbejderforeningens pris, Bodilprisen, søndag aften uddelt ved et forrygende show i Bremen i København, ført an af de feststemte værtinder, Ditte Hansen og Louise Mieritz.

I år blev de eftertragtede priser ikke erobret af én film frem for andre, som det var tilfældet med Lars von Triers ”Antichrist”, der sidste år vandt hele fem priser. Til gengæld er der en tydelig fællesnævner at spore blandt et flertal af dette års vindere: Det er de barske film, der skildrer livets mest grundlæggende dilemmaer, som er gået med sejren.

Pilou Asbæk og ”R” modtog to af de mest eftertragtede priser, nemlig Bedste mandlige hovedrolle og Bedste film for skildringen af det benhårde liv som navnløs straffefange. Juryen beskrev Asbæk som ”totalt overbevisende” og filmen som ”en fuldstændig rå og upoleret form for realisme, som gør voldsomt indtryk og sagtens kan få tilskueren til at tude, netop fordi den er nøgtern og ikke spor sentimental”.

Bedste kvindelige hovedrolle gik til Trine Dyrholm for sin rolle som Marianne i Susanne Biers Oscar-nominerede film, ”Hævnen”. Som juryen påpeger, er hendes rolle ”ikke enormt stor målt i tid, men til gengæld kolossal målt i kunstnerisk kvalitet”. Patricia Schumann blev belønnet med prisen for Bedste kvindelige birolle for skildringen af den stakkels, ensomme og forhutlede Sofie i Thomas Vinterbergs brutale ”Submarino”, og i motiveringstalen blev Schumann omtalt som ”blottet for forfængelighed og til gengæld fyldt med talent”.

Virkelighedens rædsler fra krigen i Afghanistan har Janus Metz skildret i ”Armadillo” som vandt prisen for Bedste dokumentarfilm, ligesom Lars Skree kunne høste prisen som Bedste fotograf for sit arbejde på filmen. Det er første gang, at prisen gives for arbejdet på en dokumentarfilm, og Skree blev rost for, at han ”på én gang viser krigen og fredens gru og som samtidig fortæller en væsentlig historie” og at han har kunnet navigere kunstnerisk i en krigszone kalder juryen ”en svær opgave, der er udført af en mester i total balance”.

Årets Sær-Bodil gik til Tobias Lindholm, der har instrueret og skrevet manuskriptet til ”R”, begge dele sammen med Michael Noer, ligesom han også stod for manuskriptet til ”Submarino” sammen med Thomas Vinterberg. Lindholm er således Bodil-festens helt store sejrherre med tre individuelle priser til hans to film og denne særpris for hans samlede bidrag til dansk film i det forgangne år. Juryen kalder Lindholms manuskripter for ”suveræne” og fremhæver hans ”sans for stærkt drama og nuancerede karakterer”.

Øvrige vindere var Kurt Ravn for Bedste mandlige birolle i “Smukke Mennesker”, og den ellers så nydelige mand roses for at vise, at han også kan spille ”et rigtig dumt svin”. Michael Hanekes ”dybt fængslende og foruroligende” film om de mystiske begivenheder i en tysk landsby, “Det Hvide Bånd”, fik prisen for Bedste ikke-amerikanske film, mens den Bedste amerikanske film blev “A Single Man” med Colin Firth i hovedrollen som den sørgende, homoseksuelle mand, George Falconer.

Sidst men ikke mindst modtog Henning Moritzen årets Æres-Bodil. Juryens begrundelse var todelt: Først og fremmest har Moritzen en lang filmkarriere bag sig, fyldt med ”elegante og intelligente præstationer”. Men derudover har han også sent i sin karriere ”vist en ny dybde og skarphed i en række roller, der er resultatet af et inspireret samarbejde med dansk films yngre instruktørtalenter”.

Ved prisuddelingen optrådte det kritikerroste danske band, Cody, og efterfølgende var der forpremiere på Pernille Fischer Christensens tredje spillefilm, “En familie”, der allerede har fået store roser i forbindelse med fremvisninger på filmfestivaler i Berlin og Los Angeles.

Bodil-vinderne 2011

Bedste film
“R”

Bedste mandlige hovedrolle
Pilou Asbæk i “R”

Bedste kvindelige hovedrolle
Trine Dyrholm i “Hævnen”

Bedste mandlige birolle
Kurt Ravn i “Smukke Mennesker”

Bedste kvindelige birolle
Patricia Schumann i “Submarino”

Bedste ikke-amerikanske film
“Det Hvide Bånd”

Bedste amerikanske film
“A Single Man”

Bedste fotograf
Lars Skree for ”Armadillo”

Bedste dokumentarfilm
”Armadillo”

Sær-Bodil
Tobias Lindholm for ”R” og ”Submarino”

Æres-Bodil
Henning Moritzen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Nye metoder forhindrer vægttab og undervægt hos ældre
Next post Æresvold bliver anmeldt i stor stil