Når journalister opdigter historier

Det sker jævnligt, at pressen bliver taget i at skrive noget, som ikke er ordentlig fakta-tjekket eller hvor det viser sig, at der er bragt vildledende eller forkerte oplysninger fra en kilde.

Men det sker også, at pressen bliver taget i at bringe historier, som er direkte løgn.

I denne artikel kigger vi på tre af sådanne skandale-sager fra den amerikanske presse, hvor journalisten har opdigtet historien fra ende til anden.

Den Store månesvindel
Den Store Månesvindel var serie på seks artikler, som blev bragt i avisen New York Sun fra slutningen august 1835 og nogle uger frem. Ifølge artiklerne var der opdaget liv på månen. Opdagelserne blev tilskrevet den tids måske bedst kendte astronom, Sir John Herschel. Herschel selv skal i første omgang have moret sig over ‘opdagelserne’, men til sidst være blevet irriteret, fordi han måtte svare på spørgsmål om dem fra folk, som troede, at opdagelserne var sande.

Dette billede illustrerer de fantastiske 'opdagelser' på månen.

Artiklerne beskrev utrolig dyr på månen, blandt andet geder, bisonokser, enhjørninge og flagermus-lignende bevingede menneskeskabninger som byggede templer. Ifølge artiklerne var der også både træer og hav og strande.

De sensationelle opdagelser skulle ifølge artiklerne være gjort med et kæmpe teleskop baseret på helt nye principper.

Artiklerne stoppede, fordi teleskopet, ifølge forfatteren, var blevet ødelagt. Det skulle være sket ved, at teleskopet havde fungeret som et brændglas og solens stråler derved havde sat ild til observatoriet og umuliggjort flere observationer.

Artiklernes forfatter menes at have været New York Sun-reporteren Richard A. Locke, men han har aldrig offentlig indrømmet, at det var ham der stod bag de fantasifulde, men helt igennem opdigtede historier.

Løgnen om præsident Woodrow Wilsons helbred
Sommeren 1920 bragte avisen New York World et interview med præsident Woodrow Wilson. Artiklen blev bragt otte måneder efter Wilson var blevet ramt af en alvorlig hjerneblødning. Ifølge artiklen, var Wilson næsten som sit gamle jeg.

Der blev fabrikeret et falsk interview, for at give amerikanerne indtryk af, at præsidents Woodrow Wilsons helbred var bedre end tilfældet var.

Men det var løgn. Wilsons hjerneblødning havde gjort ham lam i hele venstre side af kroppen og han kunne ikke koncentrere sig i mere end et minut ad gangen. Alligevel skrev journalisten Louis Seibold, at Wilson haltede lidt og at han havde set Wilson varetage sit embedes forpligtelser med samme ihærdighed og grundighed som tidligere.

Artiklen og ‘interviewet’ var blevet til i samarbejde med præsidentents kone, Lady Edith Wilson og Wilsons privatsekretær, Joseph Tumulty. Ideen var, at give et forkert billede af præsidentents helbred.

Louis Seibold blev året efter hædret med Pulitzer-prisen for sit ‘interview.’

Gribende historie om en 8-årig narkoman var løgn
Den 28. september 1980 bragte den hæderkronede avis Washington Post historien ‘Jimmys verden’ om en 8 år gammel heroin-junkie. Artiklen var skrevet af journalisten Janet Cooke.

Hun skrev at Jimmy var blevet afhængig af heroin, efter hans mors kæreste havde introduceret det for ham og hun beskrev lille Jimmy som “8 år gammel og tredjegenerations heroin misbruger, en vidunderlig lille dreng med lyst hår, fløjsbrune øjne og stik mærker på han brune amres baby-bløde hud.”

Mange krævede, at Janet Cooke oplyste hvor drengen boede, så han kunne få hjælp, men Cooke afviste og henviste i stedet til kildebeskyttelsen og sagde, at hendes liv ville være i fare for narkohandlere, hvis hun kom med oplysninger om drengen.

Washingtons daværende borgmester iværksatte en to uger lang søgen efter den drengen, men uden held. Det fik mange til at tvivle på at Jimmy fandtes i virkeligheden. Men Washington Post støttede deres journalist og indstillede hende til en den præstigefyldte Pulitzer-pris.

Janet Cook blev den 13. april 1981 tildelt en Pulitzer-pris for sin historie om lille Jimmy. Men allerede dagen efter konfronterede avisens reaktører hende med oplysninger de havde fået om, at hun havde løjet om sine uddannelses-papirer. Redaktørerne krævede også, at Cook beviste at Jimmy eksisterede. Janet Cook måtte krybe til korset og indrømme, at historien om Jimmy og hans tilværelse som heroin-junkie var pure opspind.

Cooke opsagde sin stilling og avisen returnerede Pulitzer-prisen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post SKAT lægger moms på godt helbred
Next post Overenskomst for 120.000 ansatte i regionerne