Personale skal hjælpe beboere på plejecentre ud i naturen

Beboere på plejecentre har generelt gode muligheder for at komme ud i naturen tæt på plejeboligen. Men støtte fra personalet er afgørende for, om de benytter sig af det, viser en ny rapport fra AKF, Anvendt KommunalForskning.

Otte ud af ti plejecentre i Danmark har park, skov eller andre grønne områder lige uden for døren, så selv beboere i kørestol kan komme ud og nyde naturen. Men kun et mindretal af beboerne bevæger sig udendørs på egen hånd, viser en ny AKF-rapport.

– Oplevelser i naturen forebygger stress og har en sundhedsfremmende effekt. Ældre med stort plejebehov har stor glæde af at komme ud i naturen, men de ældre kan have svært ved selv at opsøge naturoplevelserne. Mange af dem er afhængige af, at personalet hjælper dem til at komme ud så ofte, som de ønsker, siger docent i AKF, Eigil Boll Hansen, som står bag undersøgelsen.

Udendørs mindst en gang om ugen
Rapporten er baseret på spørgeskemaer til 151 plejecentre i byer og på landet, og den giver for første gang et overblik over, om beboere i danske plejeboliger har mulighed for at komme ud i naturen. Det gælder både den vilde natur i form af skov, sø og strand, og den menneskeskabte natur i form af fx parker, sansehaver og drivhuse.

– De fleste steder får beboerne hjælp til at komme ud mindst en gang om ugen, og i mere end halvdelen af plejecentrene bliver beboerne tilbudt arrangerede ture mindst en gang om måneden. Hvis ledelse og personale har en holdning til, at det er gavnligt for beboerne at komme ud i naturen, hjælper de hyppigere beboerne til at komme ud og arrangerer også hyppigere ture ud i det grønne, siger Eigil Boll Hansen.

Personalets holdning er vigtig
Naturoplevelser indgår som en del af den socialpædagogiske indsats for beboerne i omkring halvdelen af plejecentrene. Men kun i hvert ottende plejecenter prioriterer man arrangementer i naturen frem for arrangementer i plejecentret. Personalet på plejecentrene giver ofte de manglende ressourcer skylden for, at beboerne kommer for sjældent ud i naturen. Men det handler også om holdninger:

– Nogle steder kunne man godt sørge for, at beboerne kommer oftere ud. Det kræver, at ledelse og personale på plejecentrene i højere grad prioriterer, at beboerne får nogle naturoplevelser. Personalets holdning har stor betydning for, hvor ofte de hjælper beboerne til at komme ud, siger Eigil Boll Hansen fra AKF.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post 775.000 husstande skal flytte brevkassen i skel
Next post Langt færre bygger nyt hus