Sex og Samfund: Vi tager dig for en slik

Virksomheder annoncerer åbent efter ledige i løntilskud. Forsker finder det forargeligt, mens Socialdemokraterne mener, at der er tale om diskrimination.

“Du skal være sikker på, at du er kvalificeret til at komme i løntilskud for at kunne søge denne stilling.”

Sådan skriver Sex og Samfund i en ny jobannonce, der netop er lagt på nettet med stillingsbetegnelsen “løntilskudsstilling”.

Arbejdsmarkedsordfører (S) Torben Hansen kalder annoncen diskriminerende over for folk, der ikke er ledige.

– Det virker højst besynderligt, at man via ledighed kan kvalificere sig til en stilling. Den afgørende kvalifikation må være, hvad man kan i forhold til en given stilling, siger Torben Hansen, der nu vil rejse sagen over for beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, undrer sig ligeledes over annoncen.

– Meningen er, at jobcentrene placerer de ledige ud. Det er ikke sådan, at virksomheder skal misbruge løntilskudsordninger til at erstatte normal arbejdskraft. Og det får man straks mistanke om ved sådan en annonce, siger han.

Henning Jørgensen mener, annoncen undergraver det normale arbejdsmarked og kalder den “på grænsen af, hvad der er moralsk forsvarligt”.

– Løntilskud er netop en politisk mekanisme, fordi vi gerne vil reintegrere folk på arbejdsmarkedet. Man kan ikke køre markedsmekanisme på noget, der skal kompensere for markedsmekanismen, siger Henning Jørgensen.

Det er ikke en loppetjans, som Sex og Samfund tilbyder.

Den ledige i løntilskud skal bl.a. skrive artikler, pressemeddelelser, kronikker på det internationale område og være flydende på dansk og engelsk.

Generalsekretær i Sex og Samfund Bjarne B. Christensen understreger, at organisationen helst vil oprette faste stillinger.

– Men når de eksisterende budgetter er brugt, er løntilskud vores eneste mulighed for at få ekstra arbejdskraft ind. Samtidig er det noget, alle var været utrolig glade for. De ledige har fået erfaringer, der har sat dem i en bedre position end før, siger han.

Så sent som i januar konverterede Sex og Samfund en løntilskudsstilling til en fast stilling, understreger Bjarne B. Christensen.

I HK ser man ikke noget problem i, at virksomheder søger specifikt efter ledige, der er kvalificerede til at komme i løntilskud – hvis virksomheden vel at mærke har til hensigt at sluse en ledig ind i ordinær beskæftigelse.

– Jobcentrene beder tit den ledige om selv at finde et løntilskudsjob, og det kan være svært. Så her er endelig en åben dør, siger socialpolitisk konsulent i HK, Carsten Riis.

I Kommunernes Landsforening (KL) afviser man, at ledige i løntilskudsjob erstatter ordinært ansatte.

Reglerne for job med løntilskud er nemlig helt klare, lyder det.

Landets jobcentre forventer, at 50.000 ledige i år vil komme i løntilskudsjob enten i det offentlige eller det private.

2 thoughts on “Sex og Samfund: Vi tager dig for en slik

  1. Undskyld, men jeg har meget svært ved at forstå, hvorfor man er efter en ngo, der pga. stramme budgetter gør brug af løntilskudsordningen. Det giver meget mere mening at hænge de offentlige institutioner, der fast anvender løntilskudsstillinger i stedet for at fastansætte en person. Her er der absolut ingen udsigt til at blive fastansat, for så snart løntilskudsperioden er ovre, hiver de en ny ind i samme type stilling. Det er helt almindeligt kendt hos a-kasserne, at hvis man kommer i løntilskud i det offentlige, er der meget lille chance for at kunne blive fastansat. Det er et faktum. Så skal vi være efter nogen, er det ikke ngo’erne – det er det offentlige.

    Desuden er jeg enig med HK-konsulent Carsten Riis om, at når jobcentrene/anden aktør alligevel opfordrer til selv at finde en løntilskudskudsstilling som den obligatoriske aktivering, så gør det det da nemmere for den ledige, at løntilskudsstillinger bliver slået op som hos Sex & Samfund, så man ikke er nødt til at ringe op til tilfældige virksomheder og prøve at sælge sig selv som gratis arbejdskraft. Så det kan man da ikke klandre.

    Det er nu engang regeringen, der har lavet løntilskudsordningen, så måske skulle man hellere overveje at revidere den praksis, der er omkring ledige i dag, end at skyde på de organisationer, der blot gør brug af ordningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Unge betaler for efterløns-exit
Next post Campister vil have farten op – for andres skyld!