Allierede ryster på hovedet af Flyvevåbnet

Foto: Jørgen Krølle/forsvaret.dk

Tyskland, England, USA og Sverige forstår ikke dansk behov for at fortælle piloternes navne.

Det kunne de aldrig finde på; at male pilot og mekanikers fulde navne på deres jagerfly.

Sådan lyder beskeden fra flere af Danmarks Nato-allierede.

– Nej, vi navngiver ikke vores piloters og mekanikeres navne på flyenes vinger, fortæller en talsmand fra det britiske militær.

Det danske forsvar har ellers gjort en dyd ud af netop at informere omverdenen om, hvilke personer der flyver rundt og bomber Gaddafis folk i Libyen.

B.T. afslørede i går, at fulde navne på piloter og deres flymekanikere var malet på undersiden af flyenes vinger, og at man så let som ingenting kunne finde frem til militærfolkenes familier med en smule søgning på internettet.

Hos storebror på den anden side af Atlanterhavet går man noget mere forsigtigt til værks.

– I visse tilfælde maler man efternavn og rang. Men jeg har aldrig set dem male det fulde navn, det gør vi ikke i USA, fortæller pressetalsmand hos Pentagon, George Wright.

Den britiske talsmand undrer sig i øvrigt over den luksus, danskerne tilsyneladende må have; altså at hver pilot er knyttet til sit eget fly.

– I det britiske militær har man ikke råderet over sit eget fly, så skulle det her gøres, skulle de jo males om hele tiden. Men heldigvis er det et aldeles uaktuelt spørgsmål, siger han.

Det svar er nærmest enslydende, når man ringer over på den anden side af Øresund.

– Piloterne har ikke egne fly, og selvom de havde, kunne vi aldrig finde på at male deres navne. Det ville ganske enkelt være sikkerhedsmæssigt uforsvarligt, fortæller Lena Parkvall, der er presseofficer i det svenske forsvar.

Hun siger samtidig, at de svenske soldater får værnet ekstra meget som deres anonymitet, hvis de ønsker det.

– Der er mange, som ikke engang har deres navne trykt på uniformen. Det er helt frivilligt, om har lyst til det, svarer hun.

Syd for grænsen møder Danmarks navngivningslyst også kun hovedrysten.

– Det gør vi ikke, og det hænger naturligvis sammen med sikkerheden, siger pressetalsmanden fra det tyske forsvar.

Han nævner i samme ombæring, at han ikke engang ønsker sit eget navn frem, hvilket også gør sig gældende for den engelske talsperson. Newspaq er i besiddelse af talsmændenes navne.

Det danske forsvar har siden afsløringen af den voldsomt åbne navnepolitik undskyldt og er nu i gang med at overmale navnene, så piloterne kan bombe anonymt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Danske F-16 i aktion over Libyen
Next post Danske F-16 i fire operationer