Det koster politikernes tidlige pension dig

63 tidligere politikere under 65 år får pension fra Folketinget. Det koster over 10 millioner årligt. Fængselsbetjentene kritiserer.

Peter Duetoft har siddet i Folketinget for Centrum-Demokraterne i 13 år. I maj fyldte han 60 år og har herefter fået 14.000 kroner hver måned i pension fra Folketinget. Samtidig driver han en konsulentvirksomhed og sidder i byrådet for Socialdemokraterne i Hjørring.

Han mener, at den pension er “forudsætningen for, at man får folk til at gå ind i politik”.

– Mennesker, der har været uden for deres erhverv i 10-20 år og har været i Folketinget, kan ikke vende tilbage til det, de kom fra, siger Peter Duetoft.

Dermed er han i gruppe med 62 andre tidligere folketingspolitikere mellem 60 og 65 år, der får skattebetalt pension.

Hans Engell har slået sig ned som foredragsholder og får 260.000 kroner årligt i pension. Mimi Jakobsen er generalsekretær i Red Barnet og får det samme. Ole Stavad er 2. viceborgmester i Jammerbugt kommune og får 364.000 kroner i folketingspension. Og eksemplerne kan fortsætte.

I alt koster pensionen 11,4 millioner kroner om året viser en aktindsigt i udbetalingerne.

– Man bør ikke give sig selv bedre vilkår, end man er villig til at give sine ansatte, siger fængselsbetjentenes talsmand Ina Rasmussen, der er fortørnet over den tidlige pensionsalder.

Hendes medlemmer har i nylige overenskomstforhandlinger været nødt til at sige farvel til en tidlig pensionsalder på 63 år.

– Vi har en voldsom eskalering i vold og trusler overfor vores medlemmer, og det er vel trods alt ikke noget, man oplever hver dag inde i gangene på Christiansborg, argumenterer hun.

Enhedslistens Per Clausen stemmer i kritikken af den tidlige pension.

– Det er jo åbenlyst urimeligt. Folketingsmedlemmer skal ikke have nogle privilegier, som andre mennesker ikke har. Det giver os sådan en underlig opfattelse af, hvordan det er at leve i Danmark, mener han.

De Konservative forsvarer til gengæld, at 60-årige tidligere folketingsmedlemmer kan gå på pension.

– Det er nogle særlige løn- og ansættelsesvilkår for folketingsmedlemmer, som jo er et meget specielt job, siger politisk ordfører Carina Christensen (K).

Hun vil dog se på at hæve pensionstidspunktet, hvis regeringen får afskaffet efterlønnen.

I alt udgør pensionen til de 60 til 65-årige 23. procent af udgifterne til tidligere folketingsmedlemmer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Birthe Rønn og Tina Nedergaard ude af regeringen
Next post Syge hyrer hjælp til slåskamp med kommuner