Mere aktive forbrugere vil styrke konkurrencen

Hvis de danske forbrugere ændrer adfærd, kan de styrke konkurrencen og få mere kvalitet for pengene på sigt. Det viser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse ”Konkurrencefremmende forbrugeradfærd”.

Analysen kortlægger, i hvor høj grad forbrugerne aktivt opsøger den bedste handel på seks udvalgte markeder: Bankydelser, dagligvarer, forbrugerelektronik, autoreparationer, pensioner og ejendomsmæglere.

Forbrugernes adfærd er forskellig afhængig af markedet. Der er en tendens til, at forbrugerne vurderer, at de har fået det bedste til prisen, selv om de ikke har undersøgt markedet.

For eksempel henvender 78 procent af bankernes privatkunder sig kun til deres egen bank, når de skal optage et lån. Alligevel føler 59 procent af privatkunderne sig overbeviste om, at de har fået det bedste lån til den laveste pris.

Markedet for forbrugerelektronik skiller sig ud ved, at over halvdelen af forbrugerne søger efter information på internettet, før de handler.

Effektiv konkurrence forudsætter ikke, at alle forbrugere – hele tiden – er aktive. Men det kræver, at en andel af forbrugerne er aktive og stiller krav til virksomhedernes pris og udbud.

– Forbrugerne er med til at fremme konkurrencen. Hvis de bliver bedre til at opsøge den bedste handel, vil det styrke konkurrencen, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing og hun fortsætter:

– Der er en tæt sammenhæng mellem forbrugernes adfærd og en effektiv konkurrence i Danmark. Aktive og velinformerede forbrugere belønner de mest konkurrencedygtige virksomheder.

– Det er ikke målet, at alle forbrugere er aktive og agerer konkurrencefremmende hele tiden. For den enkelte forbruger kan der være situationer, hvor det ikke kan betale sig at bruge tid og kræfter på at undersøge markedet. Men det ville være godt, hvis flere gjorde det, siger Agnete Gersing

– En effektiv konkurrence er vigtig for væksten. Vores analyse har fokus på forbrugernes adfærd, men virksomhedernes adfærd og de lovgivningsmæssige rammer har også stor betydning, slutter Agnete Gersing.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Verdensnavne gæster Jazzfestival i Tivoli
Next post Landmand politianmeldt for import af ulovlige sprøjtemidler