Nye tv-advarsler hjælper ganske få

Kun 1.100 personer bliver tilgodeset af nye tv-advarsler. Alligevel er de en god idé, mener tv-selskab og patientforening.

Da et afsnit af tegneserien Pokemon løb over skærmen, fik 700 japanske børn epileptiske anfald. Flere fik kramper, savlede og udstønnede lyde, hvilket er normalt, hvis de har epilepsi.

Nu, 14 år efter, kommer de første advarsler om, at tv-programmer på danske kanaler kan give epileptiske anfald.

– Vi er begyndt at advare om det, inden serien ‘The Big Bang Theory’, fordi vi blev opmærksomme på, at BBC gør det samme, siger informationschef Jesper Jürgensen fra SBS Net, der har Kanal 4, 5 og 6’eren.

– Det er egentlig på grund af, vi sender fra England, vi gør det. Vi skal følge de engelske regler.

I Danmark er der nemlig ingen regler for, at tv-stationerne skal advare om, at et tv-program kan give et anfald.

– Det er relevant at undersøge, hvorfor der er en forskel på, hvad man sender på dansk tv og på engelske kanaler, mener landsformanden for Dansk Epilepsiforening, Lone Nørager Kristensen, og kalder advarslerne for “en rigtigt god idé”.

Hun medgiver dog, at foreningen ikke har fået nogen henvendelser om, at deres medlemmer får anfald af at se dansk tv.

– Det er stadig en smule tys-tys at have epilepsi i Danmark, og der er mange fordomme omkring det. Og der er de lidt mere oplyste om problemet i England, siger hun.

Anfaldene kan ske, hvis kontrasterne i tv-billedet skifter over 12 gange på et sekund. Men der er en meget lille del af alle epileptikere, der kan få anfald af den form for lyspåvirkning.

– De nyeste studier viser, at mellem 1 og 2 procent af patienterne med epilepsi har fotosensitiv epilepsi, siger overlæge Sandor Beniczky, der er ekspert i sygdommen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post SKAT har fundet narko for over 47 millioner kroner
Next post Landmænd glemte 17 millioner kroner på selvangivelsen