Rygeforbud kryber ind i dagligstuen

Rygeloven har ikke kun har gjort det sværere at ryge offentlige steder. En ny undersøgelse viser, at reglerne også er strammet derhjemme.

Et af de eneste steder, hvor vi stadig helt lovligt kan pulse løs og lave røgringe, er hjemme i privaten. Men også bag hjemmets fire vægge er det blevet sværere at få lov til at tænde en smøg.

En undersøgelse lavet af Wilke for Newspaq viser, at ni ud af ti danskerne har strammet deres hjemlige rygeregler, efter rygeloven blev indført i 2007.

Det overrasker ikke Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

– Rygeloven har simpelthen bevist, hvor dejligt det er, at leve uden røg. Stort set alle, jeg taler med, er enige om, at det er skønt, ikke at skulle få røg ind i kroppen hele tiden. Undersøgelser viser også, at rigtig mange rygere ikke ryger derhjemme længere, siger hun.

Når røgen forsvinder ud af private hjem, ryger folkesundheden op. Men røgen skal helt ud, hvis de strammere rygeregler skal give sundheden et løft.

– Hvis man slet ikke ryger indenfor længere, så kommer det til at have en kæmpe indflydelse på sundheden. Giftstofferne ophober sig nemlig i rummene. Hvis du opholder dig i et rum, hvor der tidligere er blevet røget, så optager du stadig stofferne længe efter, cigaretterne er slukkede, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

I 20 procent af de danske rygerhjem, er der særlige forhold for, hvordan man ryger sine smøger. Undersøgelsen viser, at i en femtedel af de danske hjem, hvor der må ryges, der ryger man ud af vinduet eller under emhætten.

Men det gør ikke rygningen mindre skadelig, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

– Det her er simpelthen ikke et sundhedsproblem, man kan lufte sig ud af. Hvis du ryger ud af vinduet, så ender røgen jo alligevel indenfor. Det er ligesom at tisse i den modsatte ende af svømmebassinet. Det gør det ikke mindre ulækkert, siger hun.

Men det er ikke alle, der er lige glade for de strammere rygeregler hos private. Formanden for Danmarks Rygerforening, Frank Pedersen, mener, at de strammere regler er socialt invaliderende for rygerne.

– Vi rygere har kunnet mærke, at de private regler er blevet strammet en hel del siden rygeforbuddet kom. Med rygeloven i ryggen er der mange flere, der har nemmere ved at afvise rygningen derhjemme, siger han.

For Frank Pedersen, der selv er storryger, har det betydet, at han ikke kommer de steder privat, hvor han ikke længere må ryge indenfor. Og det samme gælder, ifølge ham, for Danmarks Rygerforenings 225 rygende medlemmer.

– Mange af vores medlemmer fravælger simpelthen konfirmationer, familiefester og private bekendtskaber, fordi der ikke længere er plads til dem som rygere. Og det er en trist udvikling, siger Frank Pedersen.

Faktaboks

Det spurgte vi om:

Hvordan har rygereglerne i dit hjem ændret sig siden rygeforbuddet?
De er blevet lempeligere over for rygere – 2 procent
De er blevet strammere over for rygere – 90 procent
De er de samme – 8 procent

Når man ryger i dit hjem, er der så regler for hvor, eller hvordan man må gøre det. For eksempel, at det skal foregår i bryggerset under emhætten eller ved et vindue?
Ja – 21 procent
Nej – 79 procent

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Tivoli søsætter nyt stort musicalteater koncept
Next post Udenrigsministeriet arbejder på at få kontakt til danskere i Japan