Skift til sommertid blev blodigt for grævlinge

Antallet af dræbte hjortevildt faldt for første gang i flere år ved tidsskiftet. Til gengæld er antallet af dræbte grævlinge steget.

Skiftet mellem vintertid og sommertid koster hvert år mange dyr livet i trafikken. Foto: Falck.

Forårets skifte fra normaltid til sommertid er hvert år årsag til mange påkørsler af dyrevildt, fordi myldretiden rykkes ind i det tidsrum, hvor dyrene vandrer.

Den første uge efter skiftet betød 109 dræbte hjorte, viser en opgørelse fra Falcks vildt- og dyrekonsulent, Allan Bruun Rasmussen.

Efter skiftet sidste år blev der registreret 168 påkørsler af rådyr, og Allan Bruun Rasmussen håber, at faldet skyldes bedre kørevaner hos danskerne, for intet tyder på et fald i dyrebestanden.

– Der har været nogle meget omtalte dødsulykker som følge af dyrepåkørsler, og vi advarer også hvert år op til tidsskiftet, så jeg håber, at det har haft en effekt. Hvert år mister mindst to til tre personer livet efter sammenstød med et dyr. Især for kraftige undvigelser fører ofte til alvorlige uheld, siger Allan Bruun Rasmussen, der vurderer, at mange uforklarlige solouheld netop kan skyldes, at bilisten har forsøgt at undvige et dyr

Når skiftet til normaltid har indflydelse på antallet af dræbt hjortevildt, skyldes det at myldretiden flyttes en time, og det betyder, at trafikstrømmen er øget i det tidsrum, hvor dyrene vandrer mellem deres foretrukne vækstmarker og skjulesteder i skovbrynet.

Det er dette forår især gået ud over grævlinge, der nu er kommet op på andenpladsen over indsamlet og anmeldt trafikdræbt vildt i ugen efter tidsskiftet.

– Det er særlig trist, fordi grævlingen allerede får sine unger i marts måned, og dermed vil mange af deres unger også dø alene i grævlingehulen, siger Allan Bruun Rasmussen.

Allan Bruun Rasmussen giver følgende råd, som bilister bør følge, når de kører gennem naturområder i denne tid:

– Først og fremmest: Sæt farten ned og udvis agtpågivenhed, og vis derudover respekt for de opstillede advarselstavler med hjortevildt.
– Husk langt de fleste dyr bliver påkørt i daggry samt skumringen.
– Har du set et stykke hjortevildt krydse vejen foran dig, så kommer der sandsynligvis flere. Vildt krydser yderst sjældent en vej alene.
– Ser du vildt tæt på vejen skal du ikke regne med, at det nødvendigvis bevæger sig væk fra vejen – det kan lige så godt finde på at springe ud foran bilen.
– Det bedste er at bremse og holde fast i rattet. Hvis en undvigelse forsøges, skal man køre bagom, da hjortevildt aldrig vil vende om.
– Er en kollision uundgåelig, forsøg da at ramme den bagerste del af dyret, på den måde minimeres risikoen for, at dyret kommer ind gennem forruden.

Hvis uheldet alligevel er ude, skal man underrette Falck på 70 10 20 30. Falck vil herefter sørge for, at vildtet bliver afhentet og eventuelt aflivet. Denne assistance er gratis for bilisten, da Dyrenes Beskyttelse og Falck i fællesskab finansierer dyreambulancen. Hvis det påkørte dyr er løbet væk, vil Falck foranledige, at det bliver opsporet af en schweisshundefører. På alle landets Falck-stationer kan bilister gratis få udleveret en særlig streamer, som kan benyttes til afmærkning af dyret. Streameren er udarbejdet af Falck i samarbejde med
Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Jægerforbund, Skov- og Naturstyrelsen samt Schweisshundeforeningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Titanic udstilling i Tivoli åbner på historisk dato
Next post Greenpeace: Fødevarer stadig forurenede 25 år efter Tjernobyl