Kvægpest udryddet på verdensplan

Den ekstremt dødelige og frygtede kvægsygdom, Kvægpest, er nu totalt udryddet på verdensplan. Det budskab blev præsenteret ved generalforsamlingen i Verdensorganisationen for Dyresundhed i Paris i denne uge.

– Det er en overordentlig glædelig begivenhed. At vi får udryddet en sygdom på verdensplan er kun sket en gang tidligere, nemlig da den humane sygdom kopper, blev udryddet i 1980, siger Fødevarestyrelsens Veterinærdirektør, Per Henriksen.

Han forklarer sejren med Verdenssundhedsorganisationens effektive bekæmpelsesprogrammer og beredskabsplaner og store og vedholdende indsatser i medlemslandene.

– Den Kongelige Veterinærskole blev oprettet i 1773 netop for at bremse kvægpesten i Danmark, og heldigvis har vi ikke haft sygdommen her siden 1782. Den er heller ikke konstateret i Europa de seneste 60 år, forklarer Per Henriksen.

– For 30 år siden forekom sygdommen i et bælte fra Afrika over Mellemøsten til Indien, hvorfra den gradvis er blevet udryddet. Men i enkelte lande, typisk i Afrika og Mellemøsten har det været overordentligt vanskeligt at få bugt med den smitsomme sygdom. Nu er det lykkedes, konstaterer veterinærdirektøren.

Sygdommen kvægpest, der populært bliver kaldt kvægets mæslinger, har været kendt i mere end 2000 år og blev første gang beskrevet i år 374.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Fødevarestyrelsen advarer mod spanske agurker
Next post Tønder appellerer til statsministeren om biogasfabrik