Nye arter massemyrder alt omkring Danmark

Det er ikke til at se med det blotte øje, men vi er udsat for en sand invasion af alverdens fremmede arter, der bosætter sig i landet.

Kinesisk uldhåndskrabbe, dræbergopler, sortmundet kutling og amerikansk østers. Hvert år byder danske farvande på nye arter, som rykker mod Danmark fra syden.

En del af de nye arter i både fersk- og saltvand kommer og lever et fredeligt liv i det danske, mens andre invaderer og skubber normale danske arter ud.

I disse år rammes Danmark af utallige såkaldt invasive arter, som kommer til landets fauna uden officiel indbydelse og skaber kaos flere steder.

– Man ser generelt, at grænsen for alle mulige dyr og planter rykker nordpå. Så vi får dyr, mikroorganismer og planter, som kommer fra syden. Vi ser, at både de højere temperaturer herhjemme og ballastvand fra skibe får nye arter herop, siger Hans Ulrik Riisgård, der er professor ved Marinbiologisk Forskningscenter ved SDU.

Danske farvande har i de senere år været hårdt plaget af den såkaldte dræbergople. Den har fundet nyt territorium i det danske, hvor den truer fiskebestanden.

Men en af de allerværste dræbere og ubudne gæster er den sortmundede kutling, som i disse dage plager livet for de fredelige indbyggere i det danske hav i området omkring Guldborgsund.

– Den værste er helt klart den sortmundede kutling, der fra at blive fundet i et eksemplar i 2008 nu vrimler i millionvis. Problemet er, at den æder rejer, så det går både ud over rejerne og de fiskere, der lever af at fiske rejer, forklarer Peter Rask Møller, der er kurator på Statens Naturhistoriske Museum, Zoologisk Museum, med ekspertise i fisk. Han er med til at samle nye arter i Fiskeatlas.dk.

– Vi ser cirka en ny fiskeart i Danmark om året. Blandt andet ser vi nu solabboren, båndgrundlingen og sortmundet kutling, siger han.

I det nordlige Norge plages man af kongekrabben, der kan blive op mod to meter fra klospids til klospids og vokse til 15 kilo. Men også herhjemme ser man nye krabber, der bosætter sig, dog ikke i samme voldsomme størrelse som monsterkrabben nordpå.

– Krabber har det med, at de har let ved at sprede sig. Vi har set i de sidste fem-ti år, at der kommer nye krabber til Danmark. Et eksempel er den kinesiske uldhåndskrabbe, der har bredt sig til ferskvand. Et andet eksempel er den amerikanske brakvandskrabbe, siger Ole Secher Tendal, der er kurator på Statens Naturhistoriske Museum, Zoologisk Museum.

Selvom det mest er vandlivet, der kan rammes af nye brutale arter, så kan det også være dødsensfarligt for de flyvende væsener, som ikke kan finde deres normale føde. I Vadehavet går det ud over blåmuslingerne.

– Vi ser, at den amerikanske østers er et problem i vadehavet, fordi de laver så tætte banker, at det bliver en hel brolægning at gå på. Det får konsekvenser, fordi de udmanøvrer blåmuslingen, som fuglene lever af, siger Hans Ulrik Risgård.

Du kan selv læse om nye saltvandsarter i det danske på Fiskeatlas.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Mænd tager mere barsel
Next post Spot en stjålen lastbil og scor kassen