Tønder appellerer til statsministeren om biogasfabrik

Hvis Christiansborg vil spille med, står en udenlandsk investor klar med millionerne til nyt biogasanlæg i Tønder med op mod 400 direkte og afledte arbejdspladser

Nu er det op til Folketinget og regeringen, om der skal etableres en biogasfabrik i Tønder med op mod 400 nye arbejdspladser i området.

– Vi er klar. Investor er klar. Så hvis bare Christiansborg også bliver klar, kan vi komme i gang, siger borgmester Laurids Rudebeck.

Han har netop skrevet til statsminister Lars Løkke Rasmussen for at bede regeringschefen sætte skub i planerne.

– Det eneste, vi mangler, er at få de lovgivningsmæssige rammebetingelser på plads. Det er desværre ikke sket endnu, selv om det tidligere er blevet stillet os i udsigt. Så nu prøver vi at appellere til statsministeren, siger Laurids Rudebeck.

Bag biogasplanerne i Tønder står selskabet BioEnergi Tønder ApS med advokat Hans Henrik Fischer fra Thomassen & Fischer Advokatfirma i spidsen. Selskabet arbejder tæt sammen med Tønder Kommune.

Det planlagte anlæg skal producere biogas til energiudvinding. Der opereres med en årlig produktion på 55 MW, svarende til det samlede energiforbrug i 55.000 husstande.

Produktionen sker på basis af gylle og biomajs/halm, og fabrikken skal bruge 700.000 ton gylle og 240.000 ton biomajs eller halm om året. Råvarerne leveres af lokalområdets landmænd.

Virksomheden vil beskæftige ca. 60 medarbejdere, og dertil kommer en afledt effekt i området på ca. 300 arbejdspladser. Den samlede investering i anlægget udgør 575 mio. kr.

Økonomien er på plads. Advokat Hans Henrik Fischer oplyser, at der er kontakt til en udenlandsk investor, som er klar med den nødvendige kapital både til etablering af anlægget i Tønder og på sigt til videreudvikling af projektet med flere lignende værker i Danmark og Europa.

Der er reserveret et areal til fabrikken lige op til DONGs transmissionsnet. Dermed kommer fabrikken til at ligge tæt på både råvarerne og distributionsnettet. Det gør placeringen ideel.

Der er også indgået aftaler med områdets landmænd om levering af råvarer, og en aftale med DONG om aftagelse af den producerede energi er stort set på plads.

Borgmester Laurids Rudebeck fremhæver både den lokale og den nationale betydning af projektet.

– Det siger sig selv, at den store investering og de mange arbejdspladser vil være en kæmpegevinst for Tønder Kommune. Samtidig vil anlægget have stor miljømæssig betydning og være med til at styrke og udvikle produktionen af grøn energi i Danmark.

– For investor er det afgørende at komme i gang så hurtigt som muligt. Men de lovgivningsmæssige rammebetingelser skal på plads først, inden vi kan komme det afgørende skridt videre. Jeg er sikker på, at statsministeren har blik for de vidtrækkende perspektiver i projektet, og jeg tror og håber, at han vil vise den fornødne handlekraft, så planerne kan blive til virkelighed til gavn for Tønder Kommune og Danmark, siger borgmesteren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Kvægpest udryddet på verdensplan
Next post Danmark sender menneskerettigheds-ekspert til Libyen