GPS’en stjæler opmærksomheden

Det kan få fatale følger, hvis man glemmer at se på den store skærm – bilens forrude – og i stedet har blikket rettet på GPS’ens lille skærm. Hvor galt det kan gå, viser en ny test, FDM har foretaget på FDM Sjællandsringen. Her kørte testpersonerne galt på stribe, da opmærksomheden blev rettet mod bilens GPS og ikke trafikken. Det skriver Motor i sit nye nummer.

– Testen viser med al tydelighed, at det er umuligt at køre bil forsvarligt, hvis man samtidig er koncentreret om sin GPS eller i gang med at skrive en sms, som man desværre ser bilister gøre. Der skal ikke mere end et øjebliks uopmærksomhed til, før det går helt galt, siger chefinstruktør på FDM Sjællandsringen Bent Grue.

Testen blev foretaget i samarbejde med Business Danmark, hvis medlemmer årligt tilbringer meget tid på de danske veje. Under forsøget kørte testpersonerne ca. 25 meter bag en forankørende bil, der for en sikkerhedsskyld lå i vejbanen ved siden af. Farten var 60 km/t. Deltagerne blev bedt om at indtaste en adresse på GPS’en, samtidig med at de skulle bremse, når den forankørende bil bremsede. En opgave deltagerne ikke var i stand til at løse, når de samtidig skulle koncentrere sig om GPS’en.

I mere end halvdelen af tilfældene stoppede testpersonernes bil først, da den var oppe på siden af den forankørende. Havde det været en virkelig situation i trafikken, var det altså endt i en ulykke.
At uopmærksomhed og distraktion er et af de helt store problemer i trafikken og langt farligere, end de fleste er klar over, fremgår også af en rapport fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker fra 2007. Den viser, at næsten halvdelen af alle ulykker ville være undgået, hvis mindst én af de indblandede havde været tilstrækkelig opmærksom.

– Vi er i dag omgivet af alverdens teknologi, som vi tager med ind i bilen, hvor de stjæler vores opmærksomhed. Her kunne trafikkulturen godt trænge til et løft, for det er bestemt ikke ufarligt. Hverken for føreren af bilen eller de øvrige medtrafikanter. Desværre tror mange stadig, at de kan overskue flere ting på én gang. Det kan de ikke, og selvom det måske er gået godt hidtil, skal det kun gå galt en enkelt gang, før det måske ender fatalt, siger Bent Grue.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Sådan undgår du chokregninger i ferien
Next post Chef frikendt for sexchikane