Greenpeace: Barbie smadrer regnskoven og Sumatra-tigernes hjem

Svenske Greepeace-aktivister sætter advarselsmærkater på Barbie-legetøj. Foto: Greenpeace.

Verdens mest berømte legetøj, Barbie-dukken, er årsag til omfattende ødelæggelse af Indonesiens i forvejen hårdt pressede regnskovsområder. Analyser af Barbie-dukkernes emballage afslører indhold af såkaldt mixed tropical hardwood fra den indonesiske regnskov, som fældes i alarmerende hast.

Afskovningen er både et klimaproblem og en trussel for verdens sidste Sumatra-tigere, orangutanger og Sumatra-elefanter, der alle er afhængige af regnskovsområderne.
I de seneste år har Greenpeace gennemført research af den primære leverandør af indonesisk papirmasse, virksomheden Asia Pulp & Paper (APP), bl.a. ved hjælp af satellit-billeder. APP er involveret i regnskovsødelæggelser og skover eksempelvis i to vigtige områder for den truede Sumatra-tiger, Bukit Tigapuluh og Kerumutan (1).

Derudover har Greenpeace fået foretaget laboratorie-analyser af legetøjsemballage fra de fire største legetøjsproducenter hos IPS, der er et internationalt, uafhængigt laboratorium specialiseret i at undersøge papirmasse (2).

– Det er naturligvis ikke i orden, at Barbie er pakket ind i papirmasse, der ødelægger Indonesiens regnskov og truede dyrearters bosteder. Afskovningen i Indonesien skal og kan stoppes. I stedet for at være årsag til problemet, kan store, globale virksomheder som Mattel, Hasbro, Disney og Lego spille en meget vigtig rolle i løsningen ved at indføre bæredygtighedskrav til deres leverandører og holde op med at benytte Asia Pulp & Paper, siger Dan Belusa, der er talsperson for Greenpeace.

Hvert år forsvinder mere end en million hektar regnskov i Indonesien. Et massivt problem, der har gjort Indonesien til verdens tredje største udleder af drivhusgasser. Den indonesiske regering har udpeget produktion af papirmasse og palmeolie som de to væsentligste årsager til problemet.

Noter:
1.) Greenpeace har tidligere afsløret at Asia Pulp & Paper er dybt involveret i ødelæggelse af regnskoven (GP rapport juli 2010 ”Pulping the Planet”. APP fælder bl.a. i to vigtige områder for den truede Sumatra-tiger, Bukit Tigapuluh og Kerumutan.

2.) Der er fundet mixed tropical hardwood i emballage fra Mattel, der står bag Barbie; Disney; Hasbro, der blandt andet producerer ”transformers” og ”my little pony” og fra LEGO. Produkterne blev testet på IPS, der er en international, uafhængig institution, der er specialiseret i at undersøge papir og papirmasse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Der er godt 3200 prostituerede i Danmark
Next post Pas på fugleungerne, når du klipper hæk