Sådan undgår du chokregninger i ferien

Sommerferien står for døren, og det er højsæson for udlandsrejser. Men dermed også risiko for utilsigtet høje mobilregninger. Derfor råder TDC alle danskere til at bruge mobiltelefonen og internettet med omtanke på ferien; fx ved at slå dataroaming fra for at undgå ubehagelige overraskelser.

– En ferie kan være dyr nok i sig selv, derfor er mit bedste råd at gå ind i Indstillinger på mobilen og slå dataroaming helt fra inden afrejsen. Så er man helt sikker på at undgå ubehagelige overraskelser på regningen, når man kommer hjem, fortæller Johan Kirstein Brammer, direktør for TDC’s mobilforretning.

For at sikre gennemskuelige udlandspriser har TDC tilknyttet et såkaldt feriemodul til alle privatabonnementer. Her har TDC delt verden i zoner.

EU: Norge og Schweiz hører i denne sammenhæng til EU
Europa: Øvrige europæiske lande udenfor EU
Norden: Færøerne og Grønland
Øvrige Verden 1: Herunder typiske ferielande som USA, Thailand, Tunesien og Mexico
Øvrige Verden 2: Sjældne turistmål. Primært afrikanske og sydafrikanske lande

Indenfor hver zone er prisen for en TDC-kunde altid den samme. Har man et ældre abonnement uden feriemodul kan man kvit og frit få feriemodul tilknyttet sit abonnement.

– Er man det mindste i tvivl, er man altid meget velkommen til at komme ned i TDC-butikken og få hjælp og rådgivning, fortæller Johan Kirstein Brammer.

TDC’s sommerferie tip:

Opkald i udlandet:
Vær opmærksom på, at du både betaler for de opkald, du foretager og modtager, når du har mobilen med til udlandet. For abonnementer med inkluderet taletid gælder den fri taletid kun i Danmark. Men inden for EU falder minutprisen 1. juli til 3,25 kr. for opkald, du selv foretager, mens minutprisen for modtagne opkald falder til 1,02 kr. I europæiske lande udenfor EU er minutprisen hhv. 8 kr. og 4 kr.

SMS i udlandet:
Det er altid gratis at modtage sms uanset, hvor i verden du er på ferie. Fra EU-lande samt fra Norge og Schweiz koster det 1 krone at sende en sms hjem, mens det fra resten af verden koster 2,50 kr.

Voicemail i udlandet:
Når du modtager et opkald uden at besvare det, viderestilles opkaldet automatisk til din voicemail. Derfor er der i realiteten tale om et opkald fra din mobil hjem til Danmark. Men opholder du dig i EU, Norge eller Schweiz opkræves du ikke for viderestilling til din voicemail – det er ganske gratis. TDC anbefaler derfor, at du som privatkunde slår voicemail fra, når du rejser udenfor EU. Taksten for at aflytte sin voicemail er altid den almindelige opkaldstakst hjem til Danmark fra det land, du befinder dig i.

Data i udlandet:
For at undgå ubehagelige overraskelser anbefaler TDC at slå dataroaming helt fra, inden man rejser.

Data-roaming i udlandet er generelt en rigtig dyr fornøjelse. Har du mobilt bredbånd fra TDC er dit abonnement derfor som udgangspunkt spærret for brug i udlandet. Du kan selvfølgelig altid selv vælge at løsne spærringen og få adgang til internettet overalt i verden.

Når det gælder smartphones er der et roamingloft på alle TDC’s privatabonnementer. For at sikre TDC-kunder mod utilsigtede høje dataregninger bliver der efter to varslings-sms’er spærret for brug af data i udlandet, når forbruget når 450 kr. Det gælder også abonnementer med inkluderet dataforbrug, da det frie dataforbrug er for datatrafik i Danmark. Ønsker man fortsat at have adgang til internettet fra sin smartphone skal man aktivt svare ”ja” på den sms, der informerer om, at dataloftet nu er nået.

TDC Play er gratis at bruge i Danmark. Men i udlandet streamer du til almindelig roamingtakst. TDC anbefaler derfor, at man ikke bruger Play i udlandet.

Kan man ikke undvære mobilt internet i ferien er dataprisen inden for EU 20 kr. pr MB. Men for 25 kr. om måneden kan man med TDC’s tillægsabonnement, Data Udland, nøjes med 15 kr. pr. MB inden for EU.

MMS i udlandet:
Billed- og videobeskeder er reelt databeskeder og derfor tilsvarende dyre i brug. I Europa koster det fx 7 kr. at sende en MMS hjem til Danmark. Modtager man en MMS, bliver man spurgt, om man ønsker at hente indholdet. Takker man ja, er prisen for dataoverførslen også 7 kr. i Europa.

GPS i udlandet:
Har du GPS på mobilen, er selve GPS-funktionen gratis at bruge. Men det kort, der ligger som baggrund hentes via nettet og bruger derfor data, hver gang kortet opdateres. TDC anbefaler derfor, at man kun bruger mobilens GPS-funktion, når det virkelig er nødvendigt. Slå dataroaming fra for at undgå ubehagelige overraskelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Naturprojekter har givet flere fisk i danske vandløb
Next post GPS’en stjæler opmærksomheden