Tvivl gavner piratvirksomhed

Halvdelen af dem, der kopierer eller downloader spillefilm og tv-serier fra nettet, er i tvivl, om de foretager sig noget ulovligt.
Usikkerheden er størst blandt kvinder, hvor næsten to ud af tre ikke med sikkerhed kan sige, om de har handlet lovligt eller ulovligt, da de sidst kopierede eller downloadede en film.
Det fremgår af tal fra en undersøgelse af danskernes forbrug af film og tv-serier, som er gennemført blandt godt 1500 danskere af YouGov Zapera for tv-udbyderen YouSee.

Ifølge undersøgelsen er det ca. 23 pct. af danskerne, der regelmæssigt downloader eller streamer film og tv fra nettet eller får kopier fra venner eller familie. Direkte spurgt om den sidste download eller kopiering var lovlig, kan kun 51 pct. med sikkerhed sige, om den var lovlig eller ulovlig. Resten kun ’tror’ den var lovlig/ulovlig eller svarer ’ved ikke’.

– Når man kan hente en biografaktuel spillefilm gratis på nettet, burde der ikke være nogen tvivl. Men på den anden side oplever forbrugerne også, at meget af det, der koster penge på andre medier, faktisk er gratis og lovligt tilgængeligt på nettet. Det kan være med til at skabe en gråzone, hvor man som forbruger fristes til at lade tvivlen komme pirateriet til gode, siger vice-direktør Ulf Lund, YouSee.

YouSee skønner, at danskerne ulovligt downloader eller kopierer hhv. ca. 11 millioner afsnit af tv-serier og ca. 9 millioner spillefilm om året.

– Om det er en dårlig undskyldning eller ærligt ment, er svært at afgøre. Men noget tyder på, at der er behov for en meget mere skarp kommunikation af, hvad der er lovligt, måske en mærkningsordning, siger Ulf Lund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post 400 pigespejdere på vej mod månen
Next post Galathea-data afslører Nordatlanten som kviksølvkilde