Sådan er du stillet, hvis fejlen dukker op igen

Der er grænser for, hvor mange forsøg en forhandler har til at reparere en fejl på fx dit fjernsyn eller mobiltelefon. Forbrugerklagenævnet modtager jævnligt klager fra forbrugere, som er i tvivl om, hvornår de kan kræve deres penge retur.

Hvor mange reparationsforsøg har en forhandler egentlig, inden du kan kræve dine penge for en defekt vare fx en computer tilbage? Det spørgsmål synes mange forbrugere at stille sig. Forbrugerklagenævnet modtager jævnligt klager fra forbrugere, som er i tvivl om, hvornår de kan få pengene tilbage.

”Forhandleren har som udgangspunkt ét forsøg til at få repareret en fejl, og det skal ske inden for rimelig tid. Hvis den samme fejl opstår igen, kan du derfor have ret til at kræve en anden løsning. Fx at få pengene tilbage,” siger jurist i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Henrik L. Sedenmark.

Han forklarer, at der kan være konkrete situationer, hvor forhandleren har flere forsøg end bare ét til at få rettet en fejl. Det gælder fx, hvis fejlen er svær at finde, hvis første reparation har været noget hurtig, eller hvis der er tale om helt nye fejl ved produktet. Der er dog en grænse for, hvor tålmodig du skal være, og forhandleren har sjældent mere end samlet to-tre reparationsforsøg.

Sagen fra Forbrugerklagenævnet
I en konkret sag fra Forbrugerklagenævnet købte en forbruger en computer, der begyndte at slukke af sig selv. Forbrugeren indleverede derfor computeren til reparation hos forhandleren, som skiftede både cover og harddisk. Fejlen var der dog stadigvæk, og forbrugeren måtte igen aflevere computeren til reparation. Da computeren efter tre reparationsforsøg stadigvæk havde den samme fejl, krævede forbrugeren sine penge tilbage. Forhandleren afviste dog forbrugerens krav, og sagen endte i Forbrugerklagenævnet, hvor forbrugeren fik medhold i sin klage.

”Da der var tale om den samme fejl, og da forhandleren allerede havde haft tre forsøg til at få repareret fejlen, vurderede Forbrugerklagenævnet, at forbrugeren havde ret til at få pengene tilbage,” siger Henrik L. Sedenmark.

5 gode råd hvis der opstår en fejl ved din vare

– Klag over fejlen til forhandleren. Sørg altid for at have skriftlig dokumentation for din klage. Send evt. din klage via brev eller mail, og få, hvis det er muligt, en reparationsnota.

– Vær opmærksom på, at du har en reklamationsret på to år, hvis fejlen eller årsagen til fejlen har været til stede ved købstidspunktet. Reklamationsretten gælder ikke, hvis du selv er skyld i fejlen.

– Forhandleren har som udgangspunkt ét forsøg til at reparere en fejl. Hvis der bliver ved med at opstå nye fejl ved produktet, kan du få pengene tilbage.

– Forhandleren skal reparere fejlen på din vare inden for rimelig tid. En tommelfingerregel siger, at rimelig tid er 14 dage, men det afhænger blandt andet af, hvor mange fejl der er tale om, fejlens karakter, hvor mange reparationsforsøg forhandleren har haft samt om forhandleren har stillet en lånegenstand til rådighed for dig, mens din vare er til reparation.

– Du har følgende valgmuligheder, hvis reparationen trækker i langdrag: Du kan kræve en anden vare magen til (omlevering), du kan kræve dine penge retur, eller du kan kræve et afslag i prisen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post TV 2: Dansk kvinde savnes efter ø-massakre
Next post Danskerne køber et rekordstort antal brugtbiler