Virksomheder slipper for forhadt affaldsgebyr

En ny model for det omstridte affaldsgebyr er faldet på plads. Fremover bliver det kun de virksomheder, der faktisk bruger de kommunale genbrugspladser, som skal betale. Et godt skridt i den rigtige retning – der er dog stadig store knaster, mener Dansk Erhverv.

Virksomheder, der ikke bruger den kommunale genbrugsplads, slipper nu for at betale for den. Det er resultatet af en ny model for det omstridte affaldsgebyr, som forligskredsen i dag er nået til enighed om.

– Det er afgørende for virksomhederne, at der blev tale om en tilmeldemodel. Nu slipper de for at betale for noget, de ikke bruger, og det er rigtig positivt, siger politisk konsulent i Dansk Erhverv, Marie Louise Thorstensen.

– Affaldsgebyret har givet både virksomhederne og kommunerne store administrative byrder, og derfor er det også utrolig glædeligt, at der blev fundet en ny model tids nok til, at den kan træde i kraft i januar 2012. Det havde været helt urimeligt, hvis vi skulle kæmpe med gebyret endnu et år, fordi processen har været så langstrakt, siger hun.

En dyr ordning for dem med mindst affald
Det vækker til gengæld ikke begejstring, at kommunerne får lov til at indføre en abonnementsordning, hvor virksomhederne betaler et årligt gebyr og derefter kan bortskaffe affald. Den ordning vil give mange ulemper for virksomhederne og især være dyr for dem, der bruger genbrugspladsen mindst.

– For den lille enmandsvirksomhed, der leverer 10 stykker papir på genbrugspladsen om året, bliver det relativt dyrt, mens det bliver relativt billigt for håndværksfirmaet, der leverer flere læs affald om ugen. Dermed kommer de virksomheder, der er tilmeldt ordningen, til at hæfte kollektivt, og det lever ikke op til ’forureneren-betaler’-princippet. Vi mener, at betalingens størrelse skal svare til benyttelsen af genbrugspladsen, siger hun.

– Desuden vil et kollektivt betalingssystem, som en abonnementsordning er, videreføre den ulige konkurrence, der er mellem de kommunale og private affaldsmodtagere. På det private marked opereres med kostægte priser – private virksomheder kan ikke tilbyde lave priser til nogen virksomheder med henvisning til, at andre virksomheder medfinansierer udgiften, siger Marie Louise Thorstensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Fem danske soldater såret i Afghanistan
Next post Piratjager er hjemme igen