Så er det julekalendertid igen

Udviklingsminister Christian Friis Bach præsenterede årets ulandskalender på Peder Lykke Skolen i København, hvor 64 børn fra 2. klasse tog imod. Foto: Bjarne Bergius Hermansen
Det kan godt være, at mange i disse dage tænker mere på efterårsferie end på juletræer, guirlander og sylte. Men traditionen tro kommer Børnenes Ulandskalender igen i handlen fra den første dag i dét, der engang blev kaldt kartoffelferien.

Foran 64 børn fra 2. klasserne på Peder Lykke Skolen på Amager præsenterede udviklingsminister Christian Friis Bach (R) fredag årets ulandskalender. Igen i år er kalenderen et samarbejdsprojekt mellem DR og Danida, som den har været det siden 1962.

– Hvis man køber årets ulandskalender går overskuddet i år til børn i Sierra Leone i Vestafrika. Pengene skal Red Barnet bruge til at skabe børneklubber, hvor børn kan lære om deres rettigheder, forklarede Christian Friis Bach for børnene og for de fremmødte pressefolk, efter at han – fra en magelig lænestol – havde læst højt af Karl Quist Møllers nye bog ’De magiske briller’. Den handler netop om to piger, der bor i Sierra Leone.

Efter borgerkrigen i Sierra Leone, som sluttede i 2002, er der en positiv udvikling i gang i landet, men der sker stadig en række overgreb på børn – såsom tidlige ægteskaber, vold og børnearbejde.Det kan godt være, at mange i disse dage tænker mere på efterårsferie end på juletræer, guirlander og sylte. Men traditionen tro kommer Børnenes Ulandskalender igen i handlen fra den første dag i dét, der engang blev kaldt kartoffelferien.

Foran 64 børn fra 2. klasserne på Peder Lykke Skolen på Amager præsenterede udviklingsminister Christian Friis Bach (R) fredag årets ulandskalender. Igen i år er kalenderen et samarbejdsprojekt mellem DR og Danida, som den har været det siden 1962.

– Hvis man køber årets ulandskalender går overskuddet i år til børn i Sierra Leone i Vestafrika. Pengene skal Red Barnet bruge til at skabe børneklubber, hvor børn kan lære om deres rettigheder, forklarede Christian Friis Bach for børnene og for de fremmødte pressefolk, efter at han – fra en magelig lænestol – havde læst højt af Karl Quist Møllers nye bog ’De magiske briller’. Den handler netop om to piger, der bor i Sierra Leone.

Efter borgerkrigen i Sierra Leone, som sluttede i 2002, er der en positiv udvikling i gang i landet, men der sker stadig en række overgreb på børn – såsom tidlige ægteskaber, vold og børnearbejde.

Fire millioner afsted sidste år
Sidste år valgte 142.886 at købe Børnenes Ulandskalender, og det betød, at DR og Danida kunne sende præcis 3.966.314,78 kroner af sted til fattige børn i Papua, som nu får miljøundervisning for dem. Siden starten for 49 år siden har danske børn og forældres køb af Børnenes Ulandskalender betydet, at der er røget 159 millione

Fire millioner afsted sidste år
Sidste år valgte 142.886 at købe Børnenes Ulandskalender, og det betød, at DR og Danida kunne sende præcis 3.966.314,78 kroner af sted til fattige børn i Papua, som nu får miljøundervisning for dem. Siden starten for 49 år siden har danske børn og forældres køb af Børnenes Ulandskalender betydet, at der er røget 159 millioner kroner af sted til børn i ulandene.

Nissebanden i Grønland
DRs familiejulekalender i december byder i år på et gensyn med A38 og ’Risengrødssangen’ i ’Nissebanden i Grønland’. Den vises klokken 19.30 hver aften på DR1 med genudsendelse dagen efter på DR Ramasjang.

Inden da varmer DR1 op med fire optaktsprogrammer – ’Nørd: På eventyr i Sierra Leone’ – alle søndage i november klokken 19.30. Her møder ”nørden” Peter Skødt Knudsen både troldmænd, diamantminearbejdere, fiskere, landmænd, aber, krokodiller og en masse børn.

I forbindelse med Børnenes Ulandskalender er der i år udviklet et 3D-computerspil – ’Gedejagten’, som specielt er for de fem- til ni-årige. Spillet handler om en konflikt om nogle geder, som forsvinder. Gederne bliver fundet igen, og alt ender godt. Allerede nu er det muligt at spille spillet på www.u-landskalender.dk

Traditionen tro er der også udarbejdet et undervisningsmateriale for 4.-6. klasse til årets ulandskalender. Det er Red Barnet og Danida, der har gjort det, og materialet sætter fokus på konflikter i hverdagen og giver et anderledes indblik i livet i et afrikansk land. Undervisningsmaterialet er gratis, og man kan læse mere om det på www.redbarnet.dk/megafonen/SkabVenner.

Årets kalender koster 45 kroner, og den vil være til salg fra på mandag den 17. oktober i blandt andet Super Brugsen, Kvickly, Irma, Fakta, BR Legetøj, Top Toy, Bog og Idé, en række banker og sparekasser, Grønlandsbanken og i dr.dk/netbutik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post 13-årige Thomas vandt Skjulte Talenter
Next post Forsvarsministeren besøgte F-16 holdet på Sicilien