Villy Søvndal: Mørkt kapitel i Libyens historie er slut

Udenrigsminister Villy Søvndal glæder sig over udviklingen i Libyen og siger, at Danmark vil være blandt det nye Libyens venner.

– Et mørkt kapitel i Libyens historie er slut. Jeg glæder mig over nyheden om, at Gaddafis fødeby Sirte nu erklæres befriet for Gadaffi-tro styrker. Dermed vil de få resterende kampe i mindre byer forhåbentlig snart også ophøre. Og Libyen vil være parat til at tage et vigtigt skridt mod frihed og demokrati, siger Villy Søvndal og fortsætter:

– Det er en stolt dag for det libyske folk. Og jeg er stolt af, at vi fra Danmark har bakket op om det libyske folks ret til frihed og demokrati, og medvirket til at beskytte civilbefolkningen.

Første skridt i etableringen af et demokratisk Libyen
– Udfordringerne for det nye Libyen er naturligvis ikke dermed overstået. Overgangsrådet skal nu tage de første skridt i en politisk proces, der giver alle libyere adgang til at deltage i etableringen af et demokratisk Libyen. Dette indebærer også, at kvinder og unge skal sikres adgang til at fortsætte den aktive rolle, som de har haft under konflikten, siger udenrigsministeren.

– Med Sirtes fald vil Overgangsrådet kunne sætte gang i sin ”Køreplan for et demokratisk Libyen”. I første omgang skal der udpeges en overgangsregering, som skal styre landet frem til, det første valg er afholdt. Der er afsat i alt 20 måneder til overgangen til demokrati og etablering af en forfatning.

– Og så skal libyerne i gang med at stabilisere situationen og planlægge genopbygningen af deres land.

– Det internationale samfund – med FN i en koordinerende rolle – skal være parat til at yde den nødvendige støtte. Det gælder også EU. Og det er vi rede til, som vi bekræftede det på udenrigsministermødet i mandags.

– Danmark vil være at finde blandt det nye Libyens venner og støtter. Jeg ser frem til at udvikle samarbejdet mellem Danmark og det frie Libyen fremover, slutter udenrigsminister Villy Søvndal.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Gaddafi fanget
Next post Video: stærke billeder af dræbt Gaddafi