Dansk handicapforskning halter bagefter

Der forskes betydeligt mindre i de sociale konsekvenser af at være handicappet i Danmark end i Norge og Sverige. Det betyder, at der mangler overblik over, hvor indsatsen gavner mest, påpeger SFI-forskere.

At være blind eller bundet til en kørestol er ikke kun en medicinsk tilstand. Handicap påvirker på mange forskellige niveauer også menneskers mulighed for at deltage i samfundet. Men den danske forskning i hvad handicap betyder for menneskers liv og deltagelse i samfundslivet, halter betydeligt efter forskningen i Norge og Sverige. Det viser en ny SFI-rapport.

Få danske forskningsmiljøer
Forskere fra SFI har lavet en oversigt over ikke-medicinsk handicapforskning i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien. I Danmark fandt de kun tre egentlige forskningsmiljøer om de sociale aspekter af at leve som handicappet. I Norge er der mindst syv, i Sverige otte og i Storbritannien mindst 10.

Denne type af handicapforskning dækker over mange discipliner, fx specialpædagogik, sociologi, tilgængelighed og kommunikation. Men i Danmark arbejder handicapforskere i de forskellige discipliner stort set helt uden kontakt til hinanden, viser SFI-undersøgelsen.

Mangler overblik
Der bruges store summer på handicapområdet i dag. Men den sporadiske handicapforskning betyder, at der mangler viden om, hvordan pengene bruges bedst, siger seniorforsker Steen Bengtsson, der er en af forskerne bag undersøgelsen:

– Der mangler overblik, og der mangler en ide om, hvor gavner indsatsen mere, og hvor gavner den mindre, siger han.

I Norge og Sverige har det offentlige over de seneste tre årtier engageret sig i at opbygge en handicapforskning og skabe forbindelse til praksis. Det vil kræve en lignende indsats, hvis dansk handicapforskning skal styrkes og bringes i anvendelse. SFI-forskerne foreslår også, at der evt. etableres et nyt videnskabeligt tidsskrift om handicapforskning, som kan være med til at samle forskningsmiljøerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Politiker og caféejere tiltalt i bestikkelsessag
Next post Bisonen vender tilbage til dansk natur